Аналіз ДНК допоміг ідентифікувати «Людину з Сомертону»

Науковець повідомив, що зміг ідентифікувати особистість «Людини з Сомертону» — чоловіка, чиє тіло за загадкових обставин опинилося на австралійському пляжі понад 70 років тому й залишається однією із найбільших загадок в історії Австралії. У цьому допомогли сучасні технології: аналіз ДНК вказав, що померлий був інженером-електриком з передмістя Мельбурна, повідомляє видання ABC News.

Зліва — клаптик паперу з надписом «Tamam Shud», знайдений в секретній кишені штанів загиблого. Справа — тіло самого чоловіка. Wikimedia Commons

Зліва — клаптик паперу з надписом «Tamam Shud», знайдений в секретній кишені штанів загиблого. Справа — тіло самого чоловіка. Wikimedia Commons


👋Підпишіться на нас у Instagram, Facebook, Twitter, Telegram або Viber!


Що це за таємниця?

Справа «Людини з Сомертону» стосується тіла чоловіка, що його знайшли 1 грудня 1948 року на пляжі Сомертон в австралійському місті Аделаїда. Чоловік віком 40-50 років був одягнутий у солідний костюм, але по-теплому, як для австралійського початку літа. Всі бирки на одязі були зрізані, але на деяких його речах був надпис T Keane, значення якого не з'ясували. Він не мав при собі документів або грошей, у кишенях знайшли лише квитки на потяг і автобус, жувальну гумку, сигарети, гребінець, сірники та клаптик паперу з таємної кишені штанів, на якому написано «Tamam Shud», що з фарсі переклали як «закінчено». Дещо згодом з'ясувалося, що клаптик вирваний із книги «Рубайат» Омара Хаяма, яка невідомим чином опинилася в автомобілі одного австралійця напередодні виявлення тіла на пляжі.

Це лише невелика частина таємниць, пов'язаних із «Людиною з Сомертону», які аж ніяк не сприяли розкриттю цієї особи, хоч відбитки її пальців поширили по всьому світу, та причини її смерті. Історія набула великого розголосу і це породило низку теорій щодо померлого, зокрема, що він міг бути радянським шпигуном, якого отруїли. Та нарешті, через 74 роки після виявлення загадкового тіла, австралійський науковець заявляє, що ідентифікував померлого.

Як шукали і ким ідентифікували померлого?

Минулого року тіло «Людини з Сомертону» вирішили ексгумувати, щоб дослідити за допомогою сучасних методів. Але науковець Університету Аделаїди Дерек Ебот (Derek Abbott) провів власне дослідження, проаналізувавши ДНК з волосся померлого, яке залишилося на гіпсовому бюсті, знятому з тіла до поховання. Завдяки цьому вдалося побудувати свого роду родинне дерево із 4 000 осіб. З допомогою колег вчений виділив серед них одну людину, яка здалася найбільш підозрілою — інженера Карла Вебба, що народився 1905 року і жив у передмісті Мельбурна, але не мав реєстрації про смерть. З'ясувалося, що він мав зятя на ім'я Томас Кін, що англійською пишеться як Thomas Keane і тому може пояснити надпис T Keane на деяких речах, що їх приписали невідомому померлому.

Вчені кажуть, мають підстави вважати, що Карл розійшовся з дружиною Дороті, яка поселилася в Південній Австралії. Це дає здогадку, що його могло привести до Аделаїди — можливо, він просто розшукував дружину.

Тепер Дерек Ебот прагне з'ясувати деталі про життя Карла, зокрема, що його вбило на 44 році життя та що стало з його дружиною. Поліція Південної Австралії поки що не прокоментувала свідчення науковця.


Читайте також