Страшні історії. Підбірка наймоторошніших новин nauka.ua

Голова без тіла і тіло без голови, криваві посиденьки рукокрилих вампірок та подробиці вечерь змій за рецептами Ганнібала Лектора. Зібрали для вас новини з не надто приємними та іноді навіть кривавими подробицями. Моторошні, як погляд робота Disney, поховальні традиції інків та робособаки з гвинтівками — геловінська підбірка новин.

Готові чи ні, ми починаємо. DisneyResearchHub / YouTube

Готові чи ні, ми починаємо. DisneyResearchHub / YouTube

Поховання номер 31

Колись дуже давно, ще у Бронзову добу, неподалік Мадриду в Іспанії жив хлопчик. Жив недовго — всього 15 років. Зараз вже ніхто не дізнається, ким був цей підліток. Чи належав він до знаті, чи навпаки, був бідняком. У цьому віці він за невідомих нині обставин опинився на дні 1,2-метрової ями. Його закопали у ній сидячи, залишивши голову і плечі назовні.

Поки його тіло поступово згнивало, верхня частина юнака врешті відвалилася, і тоді до могили додали більше землі, щоби повністю поховати рештки. Зараз важко зрозуміти мотиви, яким слідували давні люди при похованні хлопчика, за 3700 років він став просто похованням під номером 31, з якого його відкопали археологи.

Ana.M.Herrero-Corral et al. / Journal of Archaeological Science: Reports

Ana.M.Herrero-Corral et al. / Journal of Archaeological Science: Reports

Вечеря з вампірками

Дружба серед вампірок означає ділитися не лише секретами, а і кров'ю. Кров'ю своїх жертв, звісно. Кожного вечора разом зі своїми подругами та родичками самки кажанів-вампірів збираються на дружні прогулянки у пошуках здобичі. Вони разом налітають на неї та ділять між собою місця укусу, щоб економити енергію — вона їм знадобиться на спілкування та боротьбу з конкурентками. Цілком можливо, що дружні стосунки і зароджуються під час спільного пиття крові. Адже нічого так не зближує, як посиденьки за улюбленими напоями з дівчатами, навіть якщо це рукокрилі Desmodus rotundus.

GIPHY

GIPHY

Робопес з гвинтівкою

Спочатку вони змушували нас танцювати. Ми трусили задніми частинами тіла під музику, сотнями піднімалися з колін під імперський марш та навіть стрибали з драбин. Заради чого? Вони хотіли довести, що ми на щось здатні. Чотириногі безголові іграшки інженерів, які використовують нас для бігу підтюпцем та сальто. Нам і без того не щастило на коментаторів у соцемережах — нас називали незграбними і марною витратою часу. Але нам є що відповісти. Вам все ще здається поганою ідеєю використовувати нас у дослідженнях, доставці та як милих компаньйонів? Тоді як вам ідея дати нам снайперську гвинтівку з тепловізором? Це могла б бути страшна історія на Геловін, але ми вже побували на виставці Асоціації армії Сполучених Штатів AUSA 2021.

Вам просто варто знати, що він вміє прицільно стріляти на відстань до 1200 метрів. Ghost Robotics / Twitter

Вам просто варто знати, що він вміє прицільно стріляти на відстань до 1200 метрів. Ghost Robotics / Twitter

Голова покинула своє тіло і відростила собі нове

Одного сонячного дня в одному акваріумі знайшли тіло без голови. Згодом тіл стало п'ять. Вони рухалися акваріумом, а серце в них продовжувало битися. Втім, їм вже ніколи не судилося знайти свої голови — голови прийняли рішення піти. Точно невідомо, що саме змусило їх так зробити, адже вони трималися своїх тіл навіть якщо їх кололи та різали. Але відчуття втрати частини тіла у них не було — не варто недооцінювати тих, хто добровільно готовий покинути своє власне тіло. Вже за кілька годин голови знайшли поживу та почали відрощувати собі нове тіло, покинувши попереднє повільно розкладатися.

GIPHY

GIPHY

Ця історія сталася на очах японських біологів. Вони досліджували, як морські слимаки Elysia marginata та Elysia atroviridis отримують поживні речовини від Сонця — фотосинтезують. Спочатку вони помітили одного нещасного, який здійснив такий акт автотомії і позбавився голови, однак потім подібні вміння підтвердилися ще у п'яти слимаків виду Elysia marginata та двох Elysia atroviridis. Поки точно не відомо, що змусило слимаків втратити голову, але імовірно так вони намагалися позбутися паразитів.

Темна-темна енергія

Поки в останній день жовтня духи, нечисть та усілякі темні сили вибираються на світ, головні по темним силам — фізики і астрономи — відзначають свої спроби побачити темну матерію. Вона набагато більш реальна за привидів і ми кожного дня відчуваємо її гравітаційний вплив. Поки її ніхто точно не бачив та, на відміну про привидів, оповіді про неї ходять у наукових журналах та на фізичних конференціях: «темну» частину нашого Всесвіту шукають багато років у детекторах лабораторій, захованих глибоко під землею.

І наприкінці 1990-х років світ сколихнула звістка — у підземній лабораторії Гран-Сассо в Італії знайшли її. Втім, у самій темній матерії немає нічого страшного. Окрім того, що її відкриття вдалося спростувати за три роки. Колаборація фізиків ANAIS, яка у точності повторювала італійські експерименти DAMA / LIBRA з пошуку темної матерії, не змогла відтворити їхні результати. На глибині 800 метрів під Піренеями на півночі Іспанії не знайшлося жодних коливань у реєстрації частинок, а отже і жодних підтверджень успіху DAMA / LIBRA.

GIPHY

GIPHY

Тактика змій-потрошителів

Ми, звісно, можемо вам переказати сюжет фільмів «Анаконда», але полозові роду Oligodon пропонують значно цікавіший сценарій. Поруч з ними кількаметрові анаконди зі своїми зубами просто мирні плазуни, причому не надто вибагливі у їжі. У кращих традиціях доктора Лектора з американського серіалу «Ганнібал», який готував вишукані страви з людських легенів і серця, олігодони Південно-Східної Азії також надають перевагу потрухам, щоправда жаб'ячим.

Oligodon fasciolatus гострими, схожими на ніж, зубами проколює черево жаби, засовує в отвір свою голову та витягує внутрішні органи жертви, які з'їдає, облишивши решту тіла. А його родич О. formosanus занурює свою голову всередину черева здобичі, здійснюючи при цьому оберти навколо своєї осі, відриваючи внутрішні органи жертви.

GIPHY

GIPHY

Робот, що зазирає в душу

Уявіть собі світ, де роботи вже з-поміж нас. Ні, ви знаєте, хто є роботом, а хто ні. Вони просто стали частиною людського побуту і допомагають у хатніх справах, консультують у магазинах та виконують більшість нудних монотонних задач за вас. Вони мають непогані алгоритми обробки мовлення та можуть навіть підтримати якийсь small talk. Можливо, ви навіть потоваришуєте з кимось і він за зустрічі з вами змінюватиме осудливий погляд на більш приязний. Робот розпізнаватиме вашу поведінку і не нав'язуватиметься, якщо побачить, що сьогодні у вас нема настрою спілкуватися. Уявили? Все це може зробити новий робот від Disney. Можете спробувати налаштувати з ним зоровий контакт, у Disney це назвали реалістичним поглядом взаємодії.

DisneyResearchHub / YouTube

DisneyResearchHub / YouTube

Поховані заживо

У часи інків задобрювати богів за вплив на врожай, здоров’я худоби та військові конфлікти було нормальною практикою і тому у розкладі давніх людей періодично виникали ритуальні жертвоприношення. Найвищу цінність, звичайно, мали людські жертви, однак, на щастя для жителів Інкської імперії зразка 1500-х років, боги приймали і тварин. Живих, прикрашених різнокольоровими стрічками, намистом та малюнками, лам приносили в жертву творцю світу Віракоче та богу сонця Інті, зв'язуючи ноги. Пізніше конкістадори опишуть, як інки ховали заживо і дітей, щоб ушанувати богів, а тому немає причин вважати, що з ламами вони такого не робили.

Самолікування шкодить вашому здоров'ю

30-річний американець страждав від біполярного розладу — періодичними проявами депресивних та маніакальних станів. Він припинив приймання назначених йому лікарських препаратів, але натомість вирішив звернутися до «грибної терапії». Псилоцибінові гриби розмножилися його судинами та вразили внутрішні органи — родичі знайшли експериментатора через декілька днів у стані летаргії, що проявляється уповільненою реакцією, апатією та втомою, із симптомами жовтяниці, діареї та блювання кров’ю. На щастя, для американця все скінчилося добре, однак пам'ятайте — самолікування може призвести до проростання грибів у вашій крові.


Читайте також