Смерть у космосі. Що буде з тілом, якщо людина помре далеко від Землі?

Відкритий космос — мрія людства, яке з древності тягнеться до зірок. Тому науковці не покладають рук, щоб підкорити далекі незнайомі світи. І здається, що зі стрімким прогресом в астрономії та інженерії це лише питання часу, коли з'являться перші людські поселення на Місяці, а може й Марсі та інших планетах. Але разом із тим, відкритий космос — це небезпечне і непередбачуване середовище, де легко може статися аварія або катастрофа.

Monica Garniga / Unsplash

Monica Garniga / Unsplash

За 60 років дослідження космосу загинуло 20 осіб, і на жаль, їх може бути ще більше в майбутньому. Та дотепер люди втрачали життя, будучи ще в межах Землі, де їх могли з гідністю поховати, а рідні — попрощатися з ними. А що станеться з тілом людини, яка помре у космосі? Це цілком реальний сценарій найближчих років, зважаючи на те, що NASA планує доставити астронавтів на Місяць у 2025 році, а потім — і до Марсу, зробивши космічні подорожі частішими, довшими та небезпечнішими. Чи можна тіло повернути на Землю і чи є якісь протоколи або правила для таких випадків? На ці запитання відповів професор космічної медицини та невідкладної допомоги Медичного коледжу Бейлора Емануель Урк'єта. Переказуємо його статтю.


👋 Слідкуйте за наукою разом з нами — підписуйтеся на наш телеграм та інстаграм, буде цікаво!


Смерть на низькій орбіті

Трагедія з астронавтами на низькій навколоземній орбіті — наразі найбільш ймовірна, а також найпростіша у плані вирішення. Вона може статися будь-якої миті з астронавтами, які працюють на Міжнародній космічній станції або інших орбітальних об’єктах. І якщо раптом хтось помре на низькій орбіті, тіло можна повернути на Землю за декілька годин, використовуючи капсулу для екстрених випадків. Головне тут — забезпечити безпеку живих членів екіпажу.

Міжнародна космічна станція. NASA / Unsplash

Міжнародна космічна станція. NASA / Unsplash

Оскільки тіло вже за кілька годин починає розкладатися, то становить загрозу для астронавтів, виділяючи в обмежений простір станції небезпечні продукти розпаду та потенційні патогени. Щоб убезпечитися, труп мають ізолювати у місткість, з якої не зможе вивільнитися запах та інші речовини, закріпити і зберігати його в холодному місці. Також екіпаж мусить повідомити контрольний центр на Землі про ситуацію та отримати інструкції, як діяти далі.

Смерть на Місяці

Загибель людини на Місяці — складніше, але також ймовірне явище, яке може трапитися з астронавтами у майбутніх місіях на супутник. Якщо хтось помре на Місяці, тіло можна повернути на Землю за декілька днів, використовуючи місячний модуль або інший орбітальний транспорт. NASA має детальні протоколи для таких випадків, які серед іншого, гідне поводження з тілом померлого та ретельну документацію факту смерті. Тіло повинно бути позначене ідентифікаційним номером і біографічними даними. Найкраще, якщо померлого астронавта доставляють назад на Землю, що також з меншим ризиком може призвести до забруднення позаземного середовища людськими мікробами.

Слід астронавта на Місяці. NASA / Unsplash

Слід астронавта на Місяці. NASA / Unsplash

Смерть на Марсі

Смерть на Марсі — найскладніше і поки що найменш імовірне явище, яке може трапитися з астронавтами у перших місіях на Марс. Як і в попередніх випадках, оптимальним варіантом є доставлення тіла до Землі. Однак з Марса, який розташований на відстані щонайменше 55 мільйонів кілометрів, астронавти не зможуть легко відлетіти, позаяк подорож займає багато місяців. Спалення тіла було б швидким рішенням, але вимагає вкрай великої кількості енергії, яку живі члени екіпажу потребують для життя колонії. Найбільш імовірно, що тіло померлої людини зберігатиметься на марсіанській базі принаймні до кінця місії, яка може тривати роками. Весь час в очікуванні повернення на Землю, марсіанський небіжчик буде утримуватися в окремій камері чи мішку зі сталою температурою та вологістю.

Nicolas Lobos / Unsplash

Nicolas Lobos / Unsplash

Утім, протоколи передбачають і випадок, коли тіло не можна повернути на Землю. У такому разі його ховатимуть на Марсі з урахуванням релігійних і культурних традицій померлого. Рештки також мають прикрити землею чи каміннями, щоб їх не можна було сфотографувати супутниками, оскільки це може засмутити живих родичів померлого та членів екіпажу. При цьому живі астронавти мають убезпечити марсіанську землю від потенційного забруднення мікроорганізмами з людського тіла. Для цього людину мають поховати у контейнері чи мішку, який зберігатиме герметичність щонайменше 50 років. Якщо спеціального інвентарю немає, то астронавти можуть похоронити колегу у скафандрі.

Смерть у відкритому космосі

Вихід у відкритий космос і смерть у ньому може бути найжахливішою ситуацією, яка здатна трапитися з астронавтом. Якщо уявити, що він вийде у космос без скафандра, або його скафандр зазнає пошкодження, то через вакуум людина не зможе дихати, а кров та інші рідини тіла миттєво закиплять. Також тіло буде виставлене на екстремальні температури, сонячне випромінювання і космічні промені. За можливості, померлого слід забрати у населену частину космічного корабля чи станції та зберегти до часу повернення на Землю.

Niketh Vellanki / Unsplash

Niketh Vellanki / Unsplash

Але якщо немає можливості забрати тіло або забезпечити йому належні умови утримання для захисту екіпажа, то астронавти розглядатимуть варіант залишити останки у відкритому космосі. Воно плаватиме у просторі як, поки колись не зіткнеться з якимось об’єктом або не впаде на якусь планету. Щоб тіло не опинилося на невідомій і небажаній поверхні, як-от космічному апараті чи в атмосфері чужої планети, яку б забруднило, члени екіпажу будуть змушені розрахувати траєкторію руху померлого й передбачити його курс.

Поки що вчені й астронавти все ще стикаються з багатьма невідомими аспектами, як впоратися зі смертю у космосі. Але смерть — це питання не лише тіла, а й психології. Не менш важливо, як допомогти екіпажу впоратися з втратою і як підтримати сім’ї загиблих на Землі. Щоб справді колонізувати інші світи, цей сумний сценарій ще потребує ретельного планування.