У крокодилів вперше описали розмноження без запліднення

Джерело: Biology Letters

Американські біологи зареєстрували перший випадок партеногенезу, тобто розмноження жіночих особин без самців, у гострорилих крокодилів. Вони описали випадок самки, що утримувалася в неволі й не мала доступу до самця протягом 16 років, проте відклала яйця, в одному з яких розвинувся ембріон. Це наводить на думку, що партеногенез міг бути властивим і динозаврам також, міркують дослідники у журналі Biology Letters.

Альбінос гострорилого крокодила. Tomascastelazo / Wikimedia Commons

Що вказало на партеногенез?

Вчені Політехнічного інституту Вірджинії з колегами зі США та Коста-Рики описали випадок 18-річної самки гострорилого крокодила (Crocodylus acutus). Протягом останніх 16 років вона утримувалася у костариканському парку рептилій та не контактувала із самцями, однак доглядальники одного дня помітили її з кладкою 14 яєць. Крокодили можуть іноді відкладати незапліднені яйця, проте у половині з них просвічувався щільний вміст, що міг бути зародком, тож їх передали дослідникам для інкубації. Із жодного з них не вилупилося дитинчати, тож вчені вирішили їх відкрити, щоб дослідити. У шести з них виявили неоднорідну масу з клітин та жовтка, але в одному — повністю сформований, хоч і не живий, ембріон. Генетичний аналіз показав, що він на 99,9 відсотка ідентичний материнському. Це означає, що він утворився внаслідок партеногенезу.

Завмерлий ембріон крокодила із незаплідненого яйця. Warren Booth

Партеногенез поширений у багатьох інших хребетних тварин, серед яких ящірки та птахи, як-от домашні кури, а віднедавна й каліфорнійські кондори. І оскільки сучасні рептилії та птахи є родичами динозаврів та птерозаврів, збереженість у них партеногенезу наводить на думку, що таке розмноження могло бути притаманне й цим вимерлим тваринам.

До тварин, які хоча б зрідка розмножуються партеногенезом, не належать ссавці, однак вченим вдалося добитися цього у мишей у лабораторних умовах.