Рентгенівський космічний телескоп IXPE надіслав перше фото

Джерело: NASA

NASA опублікувало перше наукове зображення запущеного у грудні минулого року рентгенівського телескопа IXPE, який має досліджувати поляризоване рентгенівське випромінювання. На знімку зображений залишок наднової Кассіопея А. Команда телескопа працює над створенням мапи поляризації рентгенівського випромінювання Кассіопеї А, а фото опублікували на сайті NASA.

NASA / CXC / SAO / IXPE

Що на фото?

Першою ціллю космічного телескопа IXPE став чи не найбільш вивчений об'єкт Чумацького Шляху — розташований на відстані 11 000 світлових років залишок наднової Кассіопея А. Саме на цьому зображенні NASA поєднали його знімки, здійснені новим телескопом (фіолетовим), а також за допомогою космічної обсерваторії «Чандра» (синім), яка також працює у рентгенівському діапазоні. Кассіопея А була також першим об'єктом дослідження і «Чандри» ще в 1999 році.

Вважається, що світло від спалаху цієї наднової мало сягнути Землі близько 340 років тому і його навіть міг зафіксувати англійський королівський астроном Джон Флемстид. Ударні хвилі вибуху охопили навколишній газ, нагріли його до високих температур і прискорили частинки космічного випромінення, утворивши хмару, що світиться у рентгенівському діапазоні.

Що це за телескоп?

У рамках програми фінансування космічних місій NASA SMEX (Small Explorer program), дев'ятого грудня з комплексу Космічного центру імені Кеннеді стартувала ракета-носій SpaceX Falcon 9 із телескопом Imaging X-ray Polarimetry Explorer (IXPE). Він є наслідком роботи NASA спільно з Італійським космічним агентством та ще 12 країнами і включає працюватиме за допомогою трьох рентгенівських телескопів, а також детекторів поляризації, які досліджуватимуть космос у діапазоні енергій квантів 2–8 кілоелектронвольтів.

NASA

Це перша місія NASA, призначена для вимірювання поляризації рентгенівського випромінювання від пульсарів, магнітарів, систем із чорними дірами, активних ядер галактик та наднових, щоб розібратися у їхніх властивостях. Вона має доповнювати відкриття «Чандри» інформацією про безпосереднє джерело рентгенівського випромінювання, оточення космічних об'єктів та навіть оцінити релятивістські джети надмасивних чорних дір.

І хоча астрономам відомі майже всі параметри Кассіопеї А, IXPE допоможе оцінити поведінку цього рентгенівського випромінювання у космічному просторі, що допоможе підібратися до механізму його появи. За словами агентства, володіючи даними про поляризацію випромінювання Кассіопеї А, IXPE дасть змогу вперше побачити, як ступінь поляризації змінюється у залишку наднової діаметром близько десяти світлових років. Нині дослідники працюють із даними створення першої карти поляризації рентгенівського випромінювання об'єкта.

Інтенсивність рентгенівського випромінювання Кассіопеї А, отримана IXPE. Кольори выж холодного фіолетового і синього до червоного і білого відповідають збільшенню яскравості. Цей знімок IXPE зробив з 11 по 18 січня. NASA

А оскільки перше зображення IXPE поєднали з фото, зробленими його попередницею «Чандрою», ми пропонуємо переглянути нашу галерею, де дані «Чандри» у рентгенівському спектрі з даними інших телескопів: від космічного «Габбла» до обсерваторії Лас-Кампанас, що у Чилі. А також нещодавно своє перше фото надіслав і космічний телескоп імені Джеймса Вебба. Він націлився на ізольовану сонцеподібну зорю та заразом зробив селфі свого головного дзеркала.