Першу описану хворобу від поїдання пластику назвали пластикозом

Джерело: Journal of Hazardous Materials

Австралійські та британські науковці описали фібротичну хворобу, що її спричиняє поїдання пластикового сміття. Пластикоз, як назвали хворобу автори, виявили при дослідженні шлунку диких морських птахів, зазначається у Journal of Hazardous Materials.

Світлоногий буревісник (Ardenna carneipes). Ed Dunens / Wikimedia Commons

Чим характерна хвороба?

Те, що сміття у шлунку здатне не лише закупорювати травний тракт, а й спричиняти окрему хворобу, першими описали науковці Інституту морських та антарктичних досліджень, Музею природничої історії у Трінгу та Тасманійського університету. Вони зробили це після того, як провели розтин 30 світлоногих буревісників (Ardenna carneipes) — морських птахів, які сильно страждають від поїдання пластику. Вчені помітили, що кількість пластику у шлунку птахів сильно корелює зі ступенем фібротичних процесів, тобто рубцювання, і значними змінами або навіть втратою структури слизової та підслизової оболонок. Це узгоджується зі схожими спостереженнями фіброзу у відповідь на пластик у лабораторних умовах.

Ступінь рубцювання слизової й підслизової оболонок шлунку, встановлений за кількістю колагену (візуалізований синім барвником). У шлунку птаха зліва знайшли один фрагмент пластику, в особини справа — 170. Hayley S. Charlton-Howard eta al. / Journal of Hazardous Materials, 2023

Щільні природні матеріали, які птахи іноді теж ковтають, як-от фрагменти пемзи, таких змін не спричиняли. Схоже, пластик призводить до хронічного запалення, наслідком якого стає рубцювання та реорганізація тканин. Подібне відбувається й при силікозі та азбестозі — фібротичних захворюваннях, спричинених впливом пилу діоксиду кремнію та волокон азбесту, відповідно. Через це аналогічну хворобу, яку спричиняє пластик, назвали пластикозом.