На супутнику Юпітера Іо застали багатомісячне виверження вулкана

Джерело: Planetary Science Institute

Американський астроном за допомогою наземної обсерваторії IoIO зміг спостерігати одне з найбільших вивержень вулкана на супутнику Юпітера Іо. Воно тривало від трьох до шести місяців, а побачити його вдалося за викидами натрію та сірки поблизу супутника. Про виверження на своєму сайті повідомляє Інститут планетарних наук, в якому працює вчений.

Planetary Science Institute

Які вулкани вирують на Іо?

Супутник Юпітера Іо є одним із найбільш вулканічно активних тіл Сонячної системи: на світлинах супутника видно численні вулкани та яскраве жовто-біло-помаранчеве забарвлення через сірковий осад. На відміну від Землі, де вулканізм спричинено тектонікою плит, вулканічну активність на Іо спричиняє взаємодія супутника з Юпітером та іншими галілеєвими його супутниками, які нагрівають його через гравітаційно-припливний вплив.

І одне з найбільших спостережуваних вивержень вулкана на Іо вдалося спостерігати американському астроному Джефу Моргенталеру (Jeff Morgenthaler) з Інституту планетарних наук.

Як побачити виверження?

За допомогою наземної обсерваторії IoIO (Io Input/Output) вченому вдалося спостерігати значне збільшення яскравості поблизу Іо у лініях випромінювання натрію та сірки. Відокремити їх від світіння Юпітера дозволив коронограф, яким обладнана обсерваторія. Збільшення яскравості зафіксували у період з липня по вересень цього року, а тривало воно до грудня. Таким чином, це найпотужніша подія вулканічної активності Іо, яку вдалося спостерігати обсерваторії з 2017 року.

Викиди з Іо у спектрі випромінвання натрію. Planetary Science Institute

Спостереження Моргенталера важливі і для станції «Юнона», яка планує зближення з Іо. Деякі інструменти станції чутливі до змін плазмосфери, тому виверження вулкана стане у пригоді, щоб «Юнона» могла не лише пофотографувати вулкани супутника, а і принести нові дані про особливості позаземної вулканічної активності.

Раніше ми розповідали, що вулканічна активність Іо, як показують спостереження обсерваторії ALMA, відповідальна не лише за зміни зовнішнього вигляду супутника, а і його атмосфери.