У ресторанах на Мадагаскарі щороку готують і подають 750 лемурів, зокрема тих видів, які перебувають на межі зникнення. Але 95 відсотків продажів м'яса лемурів відбуваються непублічно — безпосередньо між мисливцями на тварин і заможними клієнтами. Тож насправді щороку майже 13 тисяч лемурів стають жертвами тяги людей до делікатесів. Дослідження опублікували в журналі Conservation Letters.
Які види постраждали від полювання найбільше?
Для оцінки масштабів торгівлі м’ясом лемурів науковці провели опитування в 17 містах Мадагаскару, залучивши 2600 працівників ресторанів, мисливців, продавців і покупців такого м’яса. Як виявилося, м’ясо лемурів подавали в кожному з міст і приблизно кожен 12-й ресторан, який подавав дичину, мав у своєму меню страви з м’яса лемурів.
Понад 90 відсотків учасників ловили, подавали чи їли м’ясо бурих лемурів, які мають статус вразливого виду. Ще понад третина учасників брала участь у торгівлі лемурами роду Varecia, які мають статус видів на межі зникнення. Здобиччю мисливців ставали й бамбукові лемури та лемури індрі, які також є вразливими та зникомими видами.
І хоча люди визнавали, що їсти приматів настільки близько споріднених із людьми дивно, і навіть вважали, що торгівля лемурами скоро зникне як явище, вони продовжували брати в ній участь. Для мисливців і продавців головною мотивацією для цього був попит і можливість заробити, адже м’ясо лемурів утричі дорожче за яловичину, а ресторани робили націнку у 200-400 відсотків на стравах із м’яса лемурів. Натомість покупців до споживання м’яса лемурів підштовхував його смак, а також віра в те, що завдяки природному раціону лемурів їхнє м’ясо позитивно впливає на здоров’я та має омолоджувальні властивості.
Чим науковців цікавлять делікатеси
🦞 Рівноногі раки вагою до кілограма, які є делікатесом у В’єтнамі, виявилися невідомим раніше видом, який назвали на честь Дарта Вейдера за подібність голови на шолом.
🐸 Мексиканських жаб цінують не як їжу, а як джерело психотропних речовин, через що вони опинилися під загрозою зникнення, а три великі популяції цих тварин повністю зникли.
🪿 Водночас поширений делікатес фуа-гру, яку отримують із печінки гусей, змогли приготувати без навмисного перегодовування птахів.