Медики, які проводили пересадку печінки від генетично модифікованої свині людині, вперше оприлюднили статтю про результати цієї пересадки. Хоча її робили людині з діагностованою смертю мозку, пересаджена печінка нормально виробляла жовч і свинячий білок крові альбумін, а також нормально пропускала кров і не показувала ознак відторгнення. Успіх цієї операції допоможе в адаптації технології для пересадки пацієнтам, що страждають на захворювання печінки та не можуть отримати донорський орган. Дослідження опублікували в журналі Nature.
Як проводили пересадку свинячої печінки?
Пересадку печінки свині з шістьма відредагованими генами, яку надала компанія Clonorgan Biotechnology, провели у Китаї 10 березня 2024 року. Геном свині змінили для того, щоб видалити маркери на поверхні клітин печінки, які можуть спричинити відторгнення, та додати людські. Орган прожив у тілі пацієнта протягом 10 днів, за які він зміг виробляти жовч, хоча й у шість разів меншому за нормальний об’ємі.
Протягом цих 10 днів науковці не зафіксували підвищення в крові пацієнта рівня білка АЛТ, який є показником руйнування клітин печінки. Утім в перший день після операції в пацієнта зріс рівень білка АСТ, який може вказувати на ураження серцевого м’яза чи печінки, але в наступні дні цей рівень опустився до норми.
- Уперше можливість пересадки свинячої печінки людині перевірили ще у січні 2024 року, втім тоді науковці не поміщали її в тіло пацієнта, а лише приєднали до нього.
- А в травні минулого року китайські науковці вперше провели пересадку печінки генетично модифікованої свині живому пацієнту — вона почала виробляти жовч на рівні 75 відсотків від норми.