Кооперація з рибалками збільшила виживаність дельфінів

Джерело: PNAS

Бразильські та німецькі науковці з'ясували, що спільне рибальство з людьми допомагає дельфінам у бразильській лагуні не лише легше добувати їжу, а й збільшує їхню виживаність. Попри те, що люди отримують від цієї співпраці теж вигоду, надмірний і нелегальний вилов риби у регіоні загрожує зникненням унікальної кооперації з дельфінами. Про таке повідомляється у журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

Дельфін у Лагуні, Бразилія. Dr. Carolina Bezama / Universidade Federal de Santa Catarina

👋 Підпишіться на наш телеграм-канал! А ще у нас є ютуб 🎬


Як дельфіни можуть допомагати людям?

На березі бразильського міста Лагуна люди та дельфіни сформували незвичайну кооперацію, допомагаючи одне одному ловити рибу. Рибалки розкидують сіті біля берега на мілині, тоді як дельфіни женуть до них зграї кефалі. Значна частина здобичі потрапляє в сіті, але спантеличених особин достатньо, щоб їх легко спіймали дельфіни. Тож кожна сторона отримує вигоду.

Така взаємодія існує в бразильському поселенні вже щонайменше століття, але лише відносно недавно стала активно привертати увагу вчених. А нове дослідження біологів Федерального університету Санта-Катаріни та Інституту поведінки тварин імені Макса Планка свідчить, що дельфіни поруч з людьми не лише легше й більше ловлять риби, а й мають вищу виживаність.

Як спільна рибалка сприяє виживанню дельфінів?

Науковці проаналізували добуті за 12 років дані спостереження за рибальством біля Лагуни та помітили, що успіх рибалок і дельфінів сильно залежить від їхнього взаєморозуміння. Якщо рибалка зуміє правильно розпізнати сигнал дельфіна, який вказує, що час кидати сіті, то його шанси на улов збільшуються у 17 разів, а величина самого улову — у чотири рази.

Однак для дельфінів, які допомагають рибалкам, вигода ще більша за рибу — їхні шанси на виживання у період дослідження були на 13 відсотків вищими, ніж у тих дельфінів, що не кооперувалися з людьми. Імовірно, причина у тому, що некооперативні дельфіни полюють на більшій віддалі від берега і на більшій площі, де ризикують потрапити у нелегально розташовані, небезпечні рибальські сіті. У таких дельфінів ризик заплутатися в сітях у 3,3 раза вища, ніж у тих, що співпрацюють з людьми. І це одна з основних причин смерті дельфінів у регіоні.

Але автори занепокоєні, що унікальна взаємовигідна співпраця людини й дикої природи перебуває під загрозою зникнення. У Лагуні дедалі менше рибалок, які знають, як ловити рибу з дельфінами, а через надмірний вилов риби на півдні Бразилії у водах стає дедалі менше кефалі, що зменшує бажання як дельфінів, так і людей співпрацювати. Науковці підрахували, що за 40-60 років ця кооперація може й узагалі зникнути. Щоб цього недопустити, слід посилити контроль над виловом риби, щоб збільшити кількість кефалі, а також забрати з локації сіті, у яких випадково заплутуються дельфіни, запевняють вчені.

Як ми раніше писали, кооперації рибалок і дельфінів загрожує ще один аспект людської діяльності — занадто гучні човни.