Кофеїн вплинув на здатність кишкової палички поглинати речовини з довкілля, посприявши її стійкості до антибіотиків. З понад 30 сполук, які виявилися здатними змінювати транспорт речовин у кишкової палички, саме кофеїн мав найпомітніший вплив і був найпоширенішим у повсякденному житті. Хоча дослідження проводили лише в лабораторних умовах, результати вказують на потенційну небезпеку надмірного споживання кави під час лікування антибіотиками. Дослідження опублікували в журналі PLOS Biology.
Чому бактерії стали стійкими до антибіотиків під впливом кофеїну?
На стійкість грам-негативних бактерій, таких як кишкова паличка (Escherichia coli), до антибіотиків впливають білки-порини, які пропускають ліки всередину клітин, і білки-помпи, які викачують токсичні для бактерій сполуки назовні. Саме синтез й активність таких білків і досліджували науковці. Вони протестували 94 різних сполуки, третина яких виявилася здатною змінювати транспорт всередину чи назовні бактеріальних клітин, причому про такий вплив більшості з цих речовин досі було невідомо.
Дослідники з’ясували, що в набутті кишковою паличкою стійкості до антибіотиків відіграє роль білок Rob. Він впливає на синтез білків-поринів, крізь які антибіотики потрапляють до клітин бактерій. Під впливом кофеїну цей синтез порушувався, хоча механізм його дії науковці до кінця не з’ясували. У дослідженні на клітинах кишкової палички кофеїн майже на 40 відсотків збільшував її стійкість до деяких антибіотиків, зокрема ципрофлоксацину. Цей антибіотик застосовують проти бактеріальних інфекцій органів черевної порожнини, легень і сечовивідних шляхів, а також пневмонії та стійкого до лікування антибіотиками туберкульозу. Однак якою є безпечна доза кави під час лікування цим і подібними антибіотиками — науковці сподіваються з’ясувати в майбутніх дослідженнях.
Чим небезпечна стійкість бактерій до антибіотиків
😨 За підрахунками науковців, якщо проблема стійкості до антибіотиків не зникне, це спричинить 39 мільйонів смертей від інфекцій до 2050 року.
🤑 І хоча багато країн відмовляються від боротьби з такими бактеріями для економії коштів, ця боротьба виявилася у 28 разів вигіднішою за бездіяльність.
📓 Детальніше про те, як стійкість до антибіотиків виникла ще в давніх бактерій і як це допоможе з ними боротися, — читайте у матеріалі «Що не вбило давні бактерії, зробило їх стійкішими».
📖 А про те, як російське вторгнення в Україну спричинило розквіт стійких до антибіотиків інфекцій, що ускладнюють лікування військових, ми розповідали в матеріалі «Війна та чума».