Хвіст врятував чотириногого робота від руйнування при падінні з висоти

Джерело: IEEE International Conference on Robotics and Automation

Китайські інженери розробили хвіст для чотириногого робота, щоб він міг безпечно приземлятися при падінні з висоти. Хвіст допоміг пережити роботу падіння з висоти у 1,85 метра, повертаючи чотириногого за потреби і забезпечуючи стабільне приземлення на ноги. Хвіст випробували на роботі Unitree A1, а своїми результатами інженери поділилися на конференції IEEE International Conference on Robotics and Automation.

Падіння робота без хвоста (зліва) і з ним. IEEE Spectrum / YouTube

Чому роботу допомагає саме хвіст?

Попри успіхи у пересуванні, чотириногі роботи досі не вміють безпечно приземлятися при падінні з висоти. Інженери працюють над розробкою для своїх роботів стратегій приземлення: наприклад, французькі вчені навчили робота Mini Cheetah приземлятися на ноги подібно до кота. Однак, нерівномірний розподіл навантаження при такому падінні загрожує руйнуванням.

Натомість дослідники з Китайського університету Гонконгу вирішили запозичити у котів не лише техніку приземлення, а і їхній хвіст.

Робот Unitree A1 з хвостом, який розробили інженери. Yunxi Tang et al. / arXiv, 2022

Вчені розробили хвіст вагою у 2,3 кілограма, який може хитатися вгору-вниз, по сторонах та витягуватися у довжину. Ці три ступені свободи дали можливість чотириногому роботу Unitree A1 приземлитися на ноги при падінні з висоти у 1,85 метра. Хвіст допомагав Unitree A1 коригувати положення тіла, щоб навантаження при приземленні не зруйнувало його конструкцію.

Раніше ми розповідали, як інженери випробували роботизований аналог хвоста гекона, щоб допомогти роботам приземлятися на вертикальні поверхні