Генномодифіковані Т-клітини знищили патологічні Т-клітини

Джерело: Proceedings of the National Academy of Sciences

Американські вчені генетично модифікували імунні клітини мишей, щоб націлити їх на інші імунні клітини, які викликають цукровий діабет першого типу. Науковці сподіваються, такий метод імунотерапії діабету спрацює й на людях та дасть змогу запобігати розвитку хвороби. Стаття з дослідженням опублікована в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

BernardaSv / getty

Чому виникає діабет першого типу?

Наша імунна система є дуже складним механізмом, що складається з великої кількості імунних клітин та молекул, які покликані боротися з небезпечними для здоров’я чужорідними організмами або ж власними дефектними клітинами. Одним із ключових елементів системи є Т-клітини. Якщо вони виявляють патологічну клітину, приміром, інфіковану, то подають сигнали іншим імунним клітинам знищити її або ж роблять це самі. Проте механізм інколи може працювати хибно і в такому разі Т-клітини агресивно реагують на здорові клітини організму, що може призвести до розвитку таких автоімунних захворювань як діабет першого типу. Він характеризується руйнуванням бета-клітин підшлункової залози, які виробляють інсулін, тому згодом організм не може адекватно знижувати рівень цукру в крові. Але вчені з Університету Аризони запропонували новий метод лікування та профілактики цукрового діабету першого типу.

У чому полягає їхня ідея?

Науковці зосередилися на методі імунотерапії, що зазвичай використовується для боротьби з раком. Під час роботи вони модифікували за допомогою генної інженерії Т-клітини таким чином, щоб вони націлювалися та знищували імунні клітини, які атакують підшлункову залозу. Змінені клітини імітують структуру Т-кілерів, що борються з дефектними клітинами за допомогою рецептора, корецептора та трьох сигнальних модулів. Така будова визначила назву модифікованих імунних клітин — Т-клітина з п’ятимодульним химерним антигенним рецептором (5MCAR Т-клітина).

Тобто суть методики у тому, щоб штучно націлити модифікованих Т-кілерів на Т-клітини, які руйнують клітини підшлункової залози.

Це спрацювало?

Перевірку концепції науковці провели на піддослідних мишах з діабетом. Досліди показують, що 5MCAR Т-клітини успішно можуть атакувати та знешкоджувати аутоімунні CD4+ Т-клітини у тварин. Це проявилося в мишей зменшенням симптомів діабету. Надалі вчені працюватимуть над тим, щоб зробити націлення на антигени патологічних клітин ще точнішим.

Попри обнадійливі результати в мишей, наразі неможливо сказати, чи працюватиме технологія так само і в людей. Але шанси є, зважаючи на те, що схожий метод імунотерапії (щоправда, раку) 3 роки тому схвалив американський регулятор. Він називається CAR-T-клітинною терапією та полягає у перепрограмуванні власних імунних Т-клітин пацієнта для боротьби з патологічними клітинами. Нещодавно вчені показали, що таке лікування потенційно можна використати навіть проти ВІЛ-інфекції.