Астрономи зафіксували перший у новому циклі активності Сонця сонцетрус

Джерело: CNET

На доплерограмі космічної обсерваторії SDO астрономи помітили концентричні сейсмічні хвилі на поверхні Сонця під час потужного спалаху на світилі. Ці хвилі народжуються під час так званих сонцетрусів. Про першу таку подію у новому циклі сонячної активності повідомляє видання CNET з посиланням на повідомлення астронома Александра Косовічева (Alexander Kosovichev) на spaceweather.com.

Доплерограма сонцетрусу 13 травня. NASA / SDO

Як трясе Сонце?

Збурення сонячної фотосфери, які часто супроводжують сонячні спалахи, можуть генерувати геліосейсмічні хвилі — «сонцетруси». Вперше припущення про те, що сонячні спалахи можуть провокувати сейсмічний відгук у надрах Сонця, з'явилося ще у 1972 році, а перші підтвердження з'явилися вже в 1995 завдяки доплерівському інтерферометру MDI (Michelson Doppler Imager) на борту космічної обсерваторії SOHO, яка досліджує Сонце.

Перший відомий сонцетрус, зафіксований SOHO 9 липня 1996 року. NASA / SDO

Сонцетруси зазвичай пов'язують із щільною плазмою, що під час спалахів на світилі заломлює акустичні хвильові фронти, які поширюються вглиб зорі. Акустичний удар відбивається через коливання температури і щільності речовини в надрах Сонця, викликаючи зміну швидкості звуку, що і призводить до появи брижів, що розширюються поверхнею. Сьогодні більшість сонцетрусів знаходять у фотосфері Сонця, однак у 2017 році під час найбільшого спалаху 24 сонячного циклу сонцетруси виявили і в хромосфері.

І 13 травня 2022 астроном Александр Косовічев (Alexander Kosovichev) спільно з колегами з Технологічного інституту Нью-Джерсі повідомили про перший сонцетрус у новому, 25 за рахунком циклі сонячної активності, який почався наприкінці 2019 року.

Як помітили новий сонцетрус?

Сейсмічні хвилі на Сонці, як вважають астрономи, подібні до P-хвиль, що народжуються під час землетрусів. Типова хвиля починається з початкової швидкості близько 9 тисяч кілометрів на секунду, а потім розганяється до максимальної швидкості понад 110 тисяч кілометрів на секунду, перш ніж зникнути. Новий сонцетрус стався після потужного сонячного спалаху класу X1.5 10 травня 2022 року. Його вдалося побачити за допомогою апарату Solar Dynamics Observatory (SDO).

Сонце проходить приблизно 11-річний цикл, у якому активність сонячних плям та спалахів посилюється до піка, а потім знову спадає. Зараз наше світило переживає ту частину циклу, що швидко посилюється, що означає, що ми можемо очікувати більше сонцетрусів у найближчі пару років.

Дослідники вважають, що новий цикл буде одним з найбільш активних за усю історію спостережень на противагу офіційному прогнозу від експертів NASA та Національного управління океанічних і атмосферних досліджень США, який оцінює новий цикл як помірний.