Арабська станція Al Amal постежила за пиловим штормом на Марсі

Джерело: Hope Mars Mission

Арабська орбітальна станція Al Amal застала, як на Марсі розвивається пиловий шторм. Шість годин спостережень показали, як він окутав частину планету хмарами з пилу і конденсованої криги. Новими спостереженнями за буремним Марсом команда місії поділилась у своєму твітері.

Анімація шести годин спостережень станції. Hope Mars Mission / Twitter

Що побачила станція?

Al Amal або «Надія» — це перша для Об'єднаних Арабських Еміратів міжпланетна місія, яка з 2021 року працює на навколомарсіанській орбіті та вивчає атмосферу та клімат планети. І у вересні їй вдалося постежити, як на Марсі розвивається шторм. У цей період у південній півкулі планети був самий розпал літа — сезон, що характеризується пиловою негодою. Команда місії проаналізувала спостереження Al Amal, які вона здійснила за допомогою камери EXI (Emirates eXplorer Imager) з висоти 40 тисяч кілометрів. За шість годин шторм покрив величезну систему каньйонів Долини Марінера густим пиловим туманом. Блакитно-сірі хмари, які видно на анімації, є крижаними хмарами.

Раніше ми розповідали, як завдяки орбітальним апаратам «Марс-експрес» та MRO астрономи з'ясували, що марсіанська атмосфера циркулює подібно земній. Щоправда, замість водяних хмар на Червоній планеті вирують пилові