Зниклих 120 років тому равликів знову знайшли в тасманійському озері

Біологи з Австралії віднайшли в тасманійському озері вид крихітних равликів, яких не бачили в природі протягом останніх 120 років. На равликів натрапили випадково, коли досліджували інший вид молюсків, якого раніше теж підозрювали у вимиранні. Про позитивні новини повідомило видання ABC News.

Крихітний равлик Beddomeia tumida. Hydro Tasmania

Крихітний равлик Beddomeia tumida. Hydro Tasmania

Група австралійських науковців займалася на тасманійському озері Грейт-Лейк вивченням равлика Ancylastrum cumingianus, який вважався зниклим, але у 2015-2016 роках, коли рівень води впав до історичного мінімуму, був знайденим. Щоб зібрати зразки молюсків для дослідження, вони опустили кілька шматків старої черепиці на глибину від двох до десяти метрів. Через десять днів пластини витягли та подивилися, хто встиг до них прикріпитися.

Вченим справді вдалося знайти нових особин A. cumingianus, але крім них виявили 15 особин крихітних равликів, з розмірами близько чотирьох міліметрів. Спочатку вчені не зрозуміли, із ким мають справу, але з допомогою колег-зоологів визначили вид як Beddomeia tumida. Цих молюсків не помічали в природі Тасманії приблизно з 1900-х років і Міжнародний союз охорони природи вніс його до списку видів «на межі вимирання та, імовірно, вимерлих». Можливо, подальше вивчення покаже, що B. tumida насправді численний. Надію на це дає те, що вода в озері зараз високої якості, а якщо умови сприятливі, то вид міг успішно збільшити чисельність до рівня, коли вимирання йому мало загрожує.

Beddomeia tumida. Hydro Tasmania

Beddomeia tumida. Hydro Tasmania