Жовточубі какаду навчили одне одного відкривати смітники

Німецькі науковці дослідили дедалі більш поширене явище відкривання смітників жовточубими какаду в Австралії. Їхня робота показує, що папуги активно навчаються одне від одного цій навичці, і ця поведінка може вказувати на існування у птахів складної культури добування їжі. Про це вчені написали у статті журналу Science.

Barbara Klump / Max Planck Institute of Animal Behavior

Barbara Klump / Max Planck Institute of Animal Behavior

Чому на папуг звернули увагу?

Наявність культури, серед іншого, забезпечується здатністю навчатися від інших членів соціального угруповання. Тобто здатністю передавати одне одному набуті знання. Таку поведінку, окрім людини, неодноразово спостерігали, наприклад, у наших близьких родичів шимпанзе. Коли певна поведінка шириться соціальною групою, то з часом може стати типовою для популяції та мати властивості культурної традиції. Подібне явище зареєстрували серед австралійських жовточубих какаду (Cacatua galerita) в Сіднеї, які останніми роками стали дедалі частіше добувати собі їжу, перебираючи відходи у сміттєвих контейнерах. Але найцікавіше у цьому те, що птахи навчилися та, здається, продовжують навчати інших папуг відкривати ці баки. Поведінка какаду настільки зацікавила вчених з Інституту поведінки тварин Макса Планка, що вони вирішили детальніше дослідити феномен.

Australian Museum / Youtube

Як вивчали кмітливих птахів?

Спочатку дослідники провели два опитування серед жителів передмість Сіднея у 2018 та 2019 роках. Запитання в опитувальниках стосувалися того, чи бачили люди, як какаду відкривають сміттєві баки. А якщо вони спостерігали таку поведінку, то їх просили описати, де саме це відбувалося та коли. Усього вчені зібрали 1 396 відповідей із 478 локацій, у яких повідомлялося загалом про 338 випадків відкривання контейнерів папугами.

Дані вказують, що до 2018 року подібна поведінка була властива лише какаду із трьох передмість Сіднея. Однак до кінця 2019 року її стали помічати вже у 44 районах. При цьому відкривання баків стало розповсюджуватися саме з тих трьох локацій, досягаючи дедалі більш віддалених районів. Це вказує на те, що птахи вчилися одне від одного, передаючи знання далі. На користь цієї ідеї свідчить і те, що майже завжди біля папуг, які, власне, займалися добуванням їжі з контейнерів, перебувало кілька інших какаду, які тільки спостерігали.

Barbara Klump / Max Planck Institute of Animal Behavior

Barbara Klump / Max Planck Institute of Animal Behavior

Щоб з'ясувати більше про цей феномен, вчені помітили фарбою 486 жовточубих какаду біля смітників та поставили відеоспостереження за ними, під час якого зафільмували 160 випадків відкривання сміттєвих баків.

Що дізналися про птахів із відео?

Процес відкривання смітника виявився трохи складним та поетапним. Так, спершу птах скидав із нього предмети, якщо вони є (деякі люди навмисне їх ставлять, щоб завадити папугам), підіймав кришку спереду, потім, тримаючи її прочиненою, пробирався до петель, які з'єднують її з самим баком, а відтак різко відкидав її назад.

Утім, техніка відкривання баків дещо відрізнялася у птахів із різних локацій. Наприклад, відмінності стосувалися того, з якого боку підходили какаду до кришки, за яку її частину трималися та чим (тільки дзьобом або дзьобом та ногою) тощо. І що далі одне від одного жили птахи, то сильніше відрізнялася їхня методика добування їжі зі смітника. Тож автори припускають, що серед какаду могли сформуватися окремі субкультури, обумовлені географічними перешкодами на шляху рівномірного поширення поведінки.

Вчені вважають своє дослідження доводом на користь культурної складності папуг, яка прирівнює їх, зокрема, до приматів. А крім цього, воно ще раз показує вагомий вплив антропогенних чинників на поведінку й розвиток тварин. Хоча для остаточного визнання складної культури какаду потрібно провести більше спостережень за птахами.