Засоби для випрямлення волосся пов'язали з вищим ризиком раку матки

Хімічне випрямлення волосся запідозрили у сприянні розвитку раку матки після аналізу використання засобів для догляду за волоссям та частотою виявлення злоякісної хвороби поміж більш як 33 тисяч жінок. Використання таких засобів пов'язали зі збільшенням ризику раку матки на 80 відсотків, а при частому користуванні — із у 2,5 разів більшим ризиком, про що повідомляється в Journal of the National Cancer Institute.

Bennie Lukas Bester / Pexels

Bennie Lukas Bester / Pexels

Як косметичний догляд може спричиняти рак?

За м'яким, доглянутим і красивим на вигляд волоссям може ховатися використання засобів із агресивними хімічними речовинами. Частина з них належить до групи хімікатів, які імітують за дією гормони організму або втручаються в їхню нормальну роботу. Спричиняючи гормональний дисбаланс, такі речовини можуть призводити до розвитку раку, включно з раком грудей та яєчників, як показали попередні дослідження. А ось чи так само вони збільшують ризик розвитку раку матки, яка теж чутлива до порушення роботи гормонів, вивчено недостатньою мірою. За дослідження взялася група науковців Національного інституту наук про гігієну навколишнього середовища США.

Які засоби перевіряли на шкоду?

Вчені проаналізували інформацію із дослідження Sister Study, яке проводилося у 2003-2009 роках. Воно охоплювало жінок віком 35-74 роки без раку грудей, які мали хоча б одну сестру з цим діагнозом. Але в цю роботу включили 33 947 учасниць різної раси й етнічності, які підходили за вимогами вивчення раку матки, зокрема надали інформацію про використання засобів для волосся (фарби, вибілювачі, випрямлячі й засоби для завивки тощо) та не проходили операцію з видалення матки.

Наскільки великий ризик?

У жінок, які використовували протягом останнього року засоби для випрямлення волосся, відмітили на 80 відсотків вищий ризик раку матки, у порівнянні з жінками, які ніколи не користувалися таким продуктом. У тих, хто користується такими засобами частіше ніж чотири рази на рік, ризик був вищим у середньому у 2,5 рази, що на 2,41 відсотка більше за тих, хто не випрямляє волосся хімічними речовинами. Із розрахунків виходить, що один додатковий випадок раку матки припадає на кожні 42 жінки з частим використанням випрямлячів і один — на кожні 85 жінок, які використовують їх менш як чотири рази на рік.

Інші засоби для волосся виявилися не пов'язаними з онкологічною хворобою. Вчені вважають, потрібні наступні дослідження, щоб перевірити їхні результати та визначити речовини в засобах для випрямлення волосся, які можуть збільшувати ризик раку матки.