Заражені пташиним грипом лисиці втратили страх перед людьми

Американські науковці дослідили диких ссавців, що інфікувалися в останні роки високозаразним пташиним грипом. Результати свідчать, що у багатьох тварин, зокрема лисиць, хвороба проявляється нетиповою поведінкою, як-от зниженим страхом перед людьми. Дослідження оприлюднене як препринт на сайті bioRxiv.

Ray Hennessy / Unsplash

Ray Hennessy / Unsplash

Як з'ясували зміни в поведінці?

З кінця 2021 року у Європі та США шириться високозаразний пташиний грип H5N1 клади 2.3.4.4b, уражаючи при цьому не лише птахів, а й ссавців. І дослідники Ветеринарної діагностичної лабораторії Вісконсину з колегами зареєстрували й детально описали перші випадки інфікування цим вірусом пташиного грипу диких наземних ссавців у США: 50 рудих лисиць (Vulpes vulpes), шести смугастих скунсів (Mephitis mephitis), чотирьох ракунів (Procyon lotor), двох рудих рисей (Lynx rufus), двох віргінських опопсумів (Didelphis virginiana), одного койота (Canis latrans), одного пекана (Pekania pennanti) та однієї сірої лисиці (Urocyon cinereoargenteus).

Із 57 інфікованих тварин, яких знайшли живими, 53 мали неврологічні симптоми, як-то судоми, порушення координації рухів, тремор, пересування колами, сліпота, а також зменшення або втрата страху перед людиною та гримаси. У 51 тварини також відмітили ураження головного мозку. Тож автори підсумовують, що зважаючи на поширеність, пташиний грип слід розглядати як диференційний діагноз поруч з поширенішими хворобами, що мають схожі неврологічні прояви у диких ссавців, як-от сказом, чумкою собак та токсоплазмозом.