За останні 17 років кількість зіткнень британських комах з автомобілями зменшилася наполовину

За останні 17 років у Великій Британії кількість зіткнень комах із автомобілями зменшилася майже на 60 відсотків, показало дослідження британських природоохоронних організацій, опубліковане на сайті фонду Buglife. Результати підкріплюють вже відому тенденцію до стрімкого скорочення біорізноманіття комах у світі.

Комахи на лобовому склі. NAPA

Комахи на лобовому склі. NAPA

Що спонукало вивчати комашині ДТП?

Стрімке скорочення біорізноманіття зачепило майже всі групи організмів, і комахи не стали винятком, всупереч їхній надважливій ролі як у природних екосистемах, так і в сільському господарстві. Дослідження вказують, що близько 40 відсоткам видів комах загрожує вимирання, зокрема чверть видів бджіл не помічали в дикій природі з 1990-х років. Але скорочення чисельності помічають не лише вчені, а й звичайні громадяни, через що виникло поняття феномену лобового скла. Він полягає у тому, що з роками водії після довгої поїздки стали помічати дедалі менше комах, що зіткнулися з автомобілем. Природоохоронні фонди Kent Wildlife Trust та Buglife вирішили перевірити, чи справедливе це твердження про феномен стосовно Великої Британії, в рамках дослідження цивільної науки Bugs Matter.

Яким було дослідження?

Взяти участь у дослідженні міг будь-який житель Великої Британії. Учасники мали ретельно почистити номерні знаки свого автомобіля перед поїздкою, а після неї прикласти до знака заздалегідь отриману від Buglife рамку. Відтак слід було порахувати, скільки комах збилося з номерним знаком в межах рамки за час дороги, й надіслати дослідникам результат разом із даними про подорож та фотографією через додаток Bugs Matter. На основі цього автори розрахували середню кількість «бризок» комах на милю дороги.

Рамка для номерного знака, яку використовували при підрахунку зіткнень комах. Buglife

Рамка для номерного знака, яку використовували при підрахунку зіткнень комах. Buglife

Дослідження поводили влітку 2019 та 2021 років, і воно охопило 3 947 поїздок з урахуванням типу автомобіля, швидкості їзди, тривалості поїздки, типу доріг, погодних умов тощо. Результати зіставили із результатом подібного дослідження, проведеного 2004 року Королівським товариством охорони птахів, яке охоплювало 14 466 подорожей.

Що ж відбувалося на номерних знаках?

Автори дійшли висновку, що за 17 років кількість автопригод комах зменшилася у Великій Британії загалом на 58,5 відсотка, коливаючись у залежності від регіону від 27,9 до 65 відсотків. Якщо 2004 рокові було властиво 0,238 бризки на милю, то у 2019 показник склав 0,098, а у 2021 — 0,104. Крім цього, у 2004 році частка подорожей узагалі без зіткнень комах дорівнювала 7,8 відсотка, тоді як у 2019 — 54,3 відсотка, а у 2021 — 39,5 відсотків. Автори вважають, що їхня робота ще раз підтверджує загрозливе становище комах у світі, але для кращого розуміння проблеми слід проводити наступні дослідження, а результати цієї та схожих робіт можуть у цьому допомогти вченим.