З бельгійця із синдромом автоброварні зняли звинувачення у п'яному водінні

Із 40-річного бельгійця зняли звинувачення у водінні в стані напідпитку. Чоловік зумів доказати, що у нього рідкісне метаболічне порушення з назвою синдром автоброварні — стан, за якого в організмі природно виробляється у великих кількостях етанол через розщеплення спожитих вуглеводів у кишківнику бактеріями та дріжджами. Синдромом автоброварні часто намагаються прикритися водії, яких зловити за керуванням авто п'яними, але у цьому випадку стан підтвердили троє лікарів. Про це повідомляє Science Alert з посиланням на AFP.

Getty

Getty


👋 Слідкуйте за наукою разом з нами — підписуйтеся на наш телеграм та інстаграм, буде цікаво!


Що відомо про випадок?

Чоловік опинився у суді після того, як у квітні 2022 року його зупинила поліція та виявила алкотестером наявність 0,91 міліграма алкоголю на літр крові при дозволених 0,22. Через місяць чоловіка зупинили з 0,71 міліграма алкоголю на літр крові. Ще раніше, у 2019 році, бельгійця оштрафували та позбавили водійських прав, попри те, що він заперечував вживання алкоголю. Зрештою, після висновків лікарів суд визнав, що чоловік не порушував закон, і виправдав його, хоч прокуратура має місяць для подачі апеляції. Чоловік, дізнавшись про свій стан, став дотримуватися низьковуглеводної дієти, щоб зменшити вироблення його організмом етанолу.

  • Донедавна лишалося незрозумілим, чи впливає на навички водіння вживання канабідіолу — речовини з канабісу, яку іноді використовують як медикамент. З'ясувалося, що сама по собі речовина не становить загрози, на відміну від її поєднання з тетрагідроканабінолом.