Ін'єкція генної терапії замінила хірургічну стерилізацію у кішок

Американські науковці розробили генну терапію у вигляді ін'єкції, яка покликана замінити хірургічну стерилізацію у самок кішок. Попередні досліди свідчать, що одноразове введення препарату робить кішок постійно стерильними, не спричиняючи інших змін у їхньому здоров'ї. Результати опубліковані в журналі Nature Communications.

Nathalie Jolie / Unsplash

Nathalie Jolie / Unsplash

Що не так з хірургічною стерилізацією?

Із близько 600 мільйонів домашніх котів (Felis silvestris catus) у всьому світі 80 відсотків припадає на вуличних тварин. Життя більшості недовге й неблагополучне, але крім цього вони завдають значної шкоди дикій природі, полюючи на вразливих представників місцевої фауни. Наразі найбільш дієвим гуманним способом контролювати чисельність цих тварин є хірургічна стерилізація, за якої видаляються статеві залози і втрачається можливість розмножуватися. Але цей метод травматичний, відносно дорогий, а крім того його важко застосовувати у достатньо великих для максимальної ефективності масштабах. Заміною йому може стати генна терапія в єдиній ін'єкції від вчених Гарвардської медичної школи, Ботанічного саду й зоопарку Цинциннаті та Массачусетського університету.

Як працює генна терапія?

Попередні дослідження на мишах показали, що збільшення експресії антимюллерового гормону (АМГ) робить самок пожиттєво стерильними. На цьому основана й запропонована у новій роботі хімічна стерилізація. Ін'єкція генної терапії містить модифіковані аденоасоційовані віруси, які доставляють до клітин кішок ген АМГ, збільшуючи його рівні в організмі. Метод випробували на 12 кішках, що утримувалися на території зоопарку Цинциннаті, ввівши їм препарат звичайною внутрішньом'язовою ін'єкцією.

У тварин не виявили ознак болю, запалення чи інших патологічних змін через процедуру. Жодних інших відхилень у здоров'ї, як-от порушення роботи печінки чи нирок, теж не реєстрували протягом двох років спостережень, які все ще тривають. Водночас у кішок досягли цільового підвищення рівня АМГ без змін у рівнях інших гормонів. Жодна із цих кішок зрештою не завагітніла, навіть після того, як їх протягом чотирьох місяців утримували із фертильними котами, на відміну від контрольних кішок, які після тих самих умов народили по 2-4 здорові кошенята. Автори роблять висновок, що їхня генна терапія безпечно й дієво пригнічує овуляцію у кішок, запобігаючи їх розмноженню, тож може стати альтернативою для хірургічної стерилізації.

Оновлено о 20:34: уточнили тривалість спостереження за станом тварин.

антимюллерового гормону
Гормон, що бере участь у дозріванні фолікулів яєчників.