Єдиний антидот допоміг мишам при отруєнні різними наркотиками

Американські науковці випробували на тваринах препарат для знешкодження наркотиків широкого спектра дії. У дослідах на мишах засіб із назвою P6AS зменшив дію на організм як опіоїдного, так і не опіоїдного наркотику, не спричинивши серйозних побічних ефектів. Про такі результати повідомляється у журналі Chem.

Структурна формула P6AS із захопленим усередині нього наркотиком. Adam T. Brockett et al. / Chem, 2022

Структурна формула P6AS із захопленим усередині нього наркотиком. Adam T. Brockett et al. / Chem, 2022

У чому особливість препарату?

Передозування і зловживання будь-яким наркотиком може призвести до смерті людини, якщо їй вчасно не надати медичну допомогу. У випадку з опіоїдними наркотиками, як-от героїном, оксикодоном чи фентанілом, пацієнтові вводять засіб налоксон, який блокує зв'язування наркотичних сполук з опіоїдними рецепторами в мозку. Однак якщо людина використала один із численних неопіоїдних наркотиків, як-от кокаїн, кетамін чи метамфетамін, можливості лікарів суттєво обмежені, що вказує на потребу в нових методах лікування інтоксикації наркотиками. І препарат, що може боротися з наслідками вживання різного роду шкідливих сполук, як опіоїдних, так і неопіоїдних, розробили науковці Мерилендського університету.

Як працює засіб в організмі?

Препарат Pillar[6]MaxQ, або P6AS, має кільцеву структуру, і діє, захоплюючи всередину себе і знешкоджуючи наркотичні сполуки. Попередні досліди в пробірках показали, що P6AS має хорошу здатність зв'язуватися з фентанілом, MDMA, мефедроном, метамфетаміном та фенциклідином. Тестування препарату також вказали на безпечність засобу, тож його ефективність вирішили випробувати на тваринах.

У випробуваннях на мишах з'ясувалося, що засіб справді ефективний як проти опіоїдних, так і неопіоїдних наркотиків. Так, його низькі дози успішно зменшили дію фентанілу й через 15 хвилин після введення наркотику, а метамфетаміну — протягом п'яти хвилин його введення. Вікно у п'ять хвилин, в які треба вкластися, щоб P6AS подіяв у випадку з метамфетаміном наразі не надто реалістичне, тому вчені працюватимуть над його подовженням. Але сам факт його дієвості проти опіоїдних і неопіоїдних наркотиків вказує на його потенціал як антидота широкого спектра дії.