Ящірки почали заїдати стрес через шум від військової бази США

Ящірки виду Aspidoscelis neotesselatus, що живуть у Колорадо поблизу військової бази США, менше рухаються та більше їдять. Досліди вказують, що таким чином тварини можуть реагувати на стрес через підвищений рівень шуму в околицях від гелікоптерів і літаків військових. Дослідження опубліковане в журналі Frontiers in Amphibian and Reptile Science.

Aspidoscelis neotesselatus. Koopasteve / Wikimedia Commons

Aspidoscelis neotesselatus. Koopasteve / Wikimedia Commons

Чому ящірок запідозрили у стресі?

Ящірки Aspidoscelis neotesselatus представлені винятково самками, що розмножуються партеногенетично. У їхньому рідному Колорадо вони внесені у список видів, що викликають особливе занепокоєння з природоохоронної точки зору. А невелика територія, яку вони населяють, включає також військову базу армії США Форт Карсон, де тварин регулярно турбує людська діяльність, зокрема шум від літальних апаратів. Щоб з'ясувати, як звукове забруднення впливає на A. neotesselatus, науковці з Університету Юти, Університету Колорадо та програми збереження дикої природи Форту Карсон провели досліди в місцевості.

Як реагували ящірки на військових сусідів?

На обраній експериментальній ділянці, де водяться A. neotesselatus, чергувалися дні, коли над нею летіли гелікоптери й літаки, і коли їх не було. У першому випадку рівень шуму сягав до 112 децибелів, тоді яку другому — максимум 55. Але в обох ситуаціях науковці спочатку спостерігали за ящірками у природному середовищі, а потім відбирали їх до лабораторії для взяття аналізів.

З'ясувалося, ящірки поводяться активніше у дні, коли над ними не шумлять літальні апарати. Натомість у дні польотів їх частіше помічали за пасивним проведенням часу та їдою. Лабораторні аналізи показали, що при високому шумі від літаків у ящірок, особливо у тих, у яких розвиваються яйця, також зростає рівень гормону кортикостерону, що є маркером стресу. Імовірно, енерговитрати тварин у стані стресу зростають, що змушує їх зменшити активність та збільшити надходження енергії з їжі. Щоб зберегти місцевих ящірок, автори роботи радять керівникам Форту Карсон вжити заходів, щоб військові уникали польотів над місцями зі щільною популяцією ящірок у період розмноження або ж літали на висоті, за якої тварини не піддаватимуться вищим рівням шуму за 50 децибелів.