Відтерміноване перерізання пуповини знизило ризик смерті недоношених дітей у перші роки життя

Дослідження австралійських вчених вказує на довгострокову користь відтермінування перерізання пуповини у немовлят, народжених раніше 30 тижня вагітності. За його результатами, затримка із перетисканням пуповини щонайменше на 60 секунд після народження недоношених дітей дає змогу знизити ризик смерті та важких ускладнень здоров'я в перші два роки життя на 17 відсотків. Стаття оприлюднена в журналі The Lancet Child and Adolescent Health.

Getty Images / iStockphoto

Getty Images / iStockphoto

Чому час перерізання пуповини має значення?

Під час внутрішньоутробного життя плід отримує кисень та необхідні йому поживні речовини з кров'ю через пуповину. Після народження дитини вона все ще пов'язана з плацентою наповненим кров'ю пупковим канатиком, який перетискається та перерізається медичним персоналом. Час відділення новонародженого від плаценти може варіювати. Тривалий час стандартною була ситуація раннього перетискання пуповини, коли процедуру здійснюють одразу після народження дитини, протягом першої хвилини. Але потім почали з'являтися дослідження, які вказують на користь відтермінованого перетискання пупкового канатика. Наприклад, Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) рекомендує перерізати пуповину не раніше ніж через 1-3 хвилини після народження. Це обумовлюється тим, що протягом кількох хвилин після народження пуповина все ще доставляє до дитини кров. Негайно перетискаючи її, можна позбавити новонародженого суттєвого об'єму крові із важливими поживними речовинами, еритроцитами, імунними клітинами та іншими компонентами, які допомагають уникнути ускладнень та підтримувати вміст заліза у крові протягом наступних місяців життя.

Зараз переважно дотримуються відтермінованого перетискання пуповини для доношених новонароджених, однак доцільність цього стосовно передчасно народжених (раніше 37 тижня вагітності), особливо сильно недоношених (народжених раніше 30 тижня), дітей все ще є спірним питанням. Такі діти часто з'являються на світ із порушеннями функціонування органів, зокрема серцево-судинної та дихальної системи, та потребують інтенсивної терапії. Через це лікарі часто приймають рішення негайно перерізати пуповину, щоб за потреби якнайшвидше надати новонародженому спеціалізовану допомогу. Між тим, кілька досліджень вказували, що відтерміноване перерізання пуповини у цих пацієнтів може допомогти зменшити ймовірність смерті та ускладнень. Оскільки недоношені діти мають вищий ризик смерті та важких захворювань протягом перших років життя, австралійські дослідники на чолі з науковцями Сіднейського університету вирішили з'ясувати, чи допомагає відтерміноване перетискання пуповини знизити ці ризики протягом перших двох років життя.

Яким чином з'ясовували користь відтермінованого перерізання пуповини?

Науковці провели аналіз, який охоплював дані 25 медичних установ у семи країнах за період між 2009 та 2017 роками. Усього в роботу включили інформацію про 1 531 немовля, народжені раніше 30 тижня вагітності, між 2009 та 2017 роками. Приблизно половина із цих дітей зазнала відтермінованого перетискання пуповини, за якого процедуру здійснювали більш ніж через 60 секунд після народження. Інші новонароджені пройшли негайне перерізання пуповини протягом перших 10 секунд від народження. Завданням авторів було порівняти частоту смертей та важких розладів (наприклад, дитячого церебрального паралічу, порушень зору та слуху, відставання когнітивного розвитку) між дітьми двох груп протягом перших двох років їхнього життя.

Які відмінності виявилися пов'язані з часом перетискання пуповини?

Смерть або важкі розлади потягом досліджуваного періоду відмітили у 29 відсотків дітей у групі відтермінованого перетискання пуповини (із них 8 відсотків загинуло), тоді як у групі негайного перерізання — у 34 відсотків (із яких загинуло 11 відсотків). Статистичне оброблення результатів показало, що відтермінування перерізання пуповини щонайменше на 60 секунд пов'язане зі зниженням ризику настання смерті або важких ускладнень здоров'я недоношених немовлят у перші два роки на 17 відсотків, у порівнянні з негайним перерізанням. Після внесення поправок на вік, спосіб народження, вагу тощо, відмінність склала 13 відсотків. Між тим, сам ризик смерті оцінюють меншим у середньому на 30 відсотків при відтермінованому перерізанні пуповинного канатика.

Автори зазначають, що їхні результати узгоджуються із рекомендацією ВООЗ про відтермінування перетискання пуповини щонайменше на одну хвилину у всіх новонароджених, які не мають асфіксії та не потребують реанімації. Мало які втручання при народженні пов'язані зі зменшенням ризику смерті на 30 чи більше відсотків. А оскільки відтермінування пуповини є простим і доступним, то вчені сподіваються, що така практика допоможе врятувати багато життів недоношених дітей. Тому вони наголошують на необхідності проведення додаткових масштабних досліджень для перевірки та уточнення отриманих результатів.