Відмова від переведення годинників восени вбереже життя тисяч оленів і десятків американців

Американські вчені пропонують відмовитися від переведення стрілок годинників восени з літнього на стандартний час у США. За їхніми розрахунками, це призводить до збільшення кількості автомобільних зіткнень з оленями, у яких на кінець жовтня-початок листопада припадає сезон розмноження й збільшується активність. Утримання літнього часу на постійній основі дало б змогу уникнути понад 36 тисяч аварій з оленями на рік та 33 смертей людей внаслідок них. Дослідження опублікували в журналі Current Biology.

Ross Stone / Unsplash

Ross Stone / Unsplash


👋 Підпишіться на наш телеграм-канал! А ще у нас є ютуб 🎬


Чим олені на дорогах заважають?

Автомобілі можуть завдавати великої шкоди біорізноманіттю, але у випадку з великими тваринами страждають і самі люди. На це звернули увагу вчені Університету Вашингтона, відмітивши, що в США щороку стається близько двох мільйонів аварій з оленями, у яких 59 тисяч людей зазнають травм, а 440 — помирають. Вони вирішили з'ясувати, які деталі впливають на ці зіткнення і як їх можна уникнути. Тож автори проаналізували понад один мільйон випадків аварій із оленями на дорогах 23 штатів, починаючи з 1994 по 2021 роки.

Як уникнути аварій?

Науковці з'ясували, що частота зіткнень з оленями залежить від часу — року та доби. У всіх штатах, крім Аляски, пік аварій припадав на пізній жовтень і листопад. Майже 10 відсотків усіх зіткнень ставалося конкретно у двотижневий період, який охоплює переведення стрілок годинника на стандартний час, а також сезон розмноження оленів, активність яких у цей час зростає до 50 відсотків. Крім цього, протягом доби спостерігається два піки аварій з оленями — незадовго після заходу сонця та до його сходу, коли олені активніші, тобто в нічні години. Зіткнення протягом двох годин після заходу були у 14 разів частішими, ніж за дві години до нього.

Зіставивши ці дані з піком транспортного потоку, науковці дійшли наступного висновку. Із переходом до стандартного часу суттєво збільшується трафік в умовах слабкого освітлення. Якщо у жовтні час пік припадав на проміжок часу до заходу сонця, то у листопаді раптово став збігатися з ним, збільшуючи ризик зіткнення з оленями: у перший тиждень переведення годинника частота аварій зростає на 16 відсотків. Із цього випливає, що якби стрілки восени не переводили, то час пік на дорогах відбувався би все ще до заходу сонця, тож більше водіїв могли б уникнути аварій з дикою природою.

Тож далі вчені зацікавилися, який час — літній або стандартний — краще було б залишити постійним. За їхніми розрахунками, збереження стандартного часу збільшило б число аварій з оленями у середньому на 5,2 відсотка, або на 73 660 на рік, із додатковими 66 людськими смертями. Натомість збереження літнього часу може зменшити кількість аварій у середньому на 2,3 відсотка, або на 36 550 зіткнень, та уникнути смертей 33 людей. Та результати, скоріше за все, ще й недооцінюють справжню ситуацію, оскільки про половину зіткнень водії не повідомляють страхові компанії.

Отже, автори вважають, що перехід на постійний літній час буде корисним як для людей, зменшуючи пов'язані з аваріями витрати, так і для збереження біорізноманіття.