Великий адронний колайдер зупинив роботу заради економії електроенергії

Європейська організація з ядерних досліджень (CERN) зупинила роботу Великого адронного колайдера. Це на два тижні раніше запланованої через необхідність економити електроенергію відправки ВАК на канікули до березня 2023. Про відключення свідчать дані онлайн-монітора роботи колайдера, а про плани CERN економити на електроенергії раніше повідомляли в Nature.

Монітор активності ВАК. CERN

Монітор активності ВАК. CERN

Що таке ВАК?

Великий адронний колайдер — найбільший в світі прискорювач частинок, що проходять шлях 27-кілометровим тунелем з надпровідних магнітів та низкою прискорюючих структур, — є вагомим фактором споживання електроенергії CERN. Під час нормальної роботи щорічне споживання електроенергії CERN складає 1,3 терават-години, що порівняно із енергоспоживанням сусідньої Женеви.

Навіщо його зупинили?

Щоб заощадити на рахунках, щорічні зупинки ВАК на технічне обслуговування зазвичай заплановані на зимові місяці, коли вартість електроенергії вища. Однак у вересні цього року через стрибок цін на електроенергію внаслідок повномасштабного російського вторгнення в Україну, на прохання французької компанії-постачальника електроенергії Électricité de France, CERN погодився скоротити своє енергоспоживання у 2022-2023 роках. А зокрема — перенести заплановану зимову зупинку на два тижні раніше — 28 листопада.

CERN

CERN

Наразі, як говорять дані онлайн-монітора роботи ВАК, він дійсно припинив свою роботу. Це означає, що частина запланованих експериментів буде перенесена на наступний рік. Загальна кількість протон-протонних зіткнень на колайдері буде нижчою і в наступному році, зазначив у коментарі для Nature Йохим Мніх (Joachim Mnich), директор з досліджень у CERN. Продовжити роботу колайдер має вже у березні 2023.

Що робить ВАК?

Цей сезон роботи Великий адронний колайдер розпочав у квітні після трирічної зупинки на модернізацію. Вона довела енергію зіткнень частинок до 13,6 тераелектронвольта, а також мала збільшити світність колайдера, що принесло б експериментам на ВАК більшу кількість зіткнень.

Експерименти ВАК

🧲Фізики з колаборації MoEDAL створили на ВАК магнітне поле як на нейтронних зорях у пошуках магнітних монополів. Втім, частинку так і не вдалося зареєструвати

⚡Ще ВАК став першим детектором, на якому вдалося виявити нейтрино

✨А фізикам з колаборації LHCb вдалося відкрити на ВАК нову частинку — дивний пентакварк