В атмосфері екзопланети вперше помітили різноколірне гало глорію

У металічних хмарах газового гіганта WASP-76b на відстані близько 637 світлових років від нас астрономи помітили оптичне явище глорію — веселкові концентричні кільця, які належить до групи гало. Дотепер глорію не помічали на планетах за межами Сонячної системи, а реєстрували лише на Землі та одного разу на Венері. Виявлення космічною обсерваторією «Хеопс» глорії на WASP-76b допоможе науковцям уточнити особливості атмосфери екзопланети. Спостереження описане у журналі Astronomy & Astrophysics.

Гало на WASP-76b в уявленні художника. ESA

Гало на WASP-76b в уявленні художника. ESA


👋 Слідкуйте за наукою разом з нами — підписуйтеся на наш телеграм та інстаграм, буде цікаво!


Що означає виявлення глорії на екзопланеті?

Дослідники відзначають, що для утворення глорії планета має мати доволі визначені атмосферні особливості. Зокрема, повинна мати частинки майже ідеальної сферичної форми, ще й достатньо стабільні, щоб залишатися в ній протягом тривалого часу. Зоря має світити безпосередньо на планету, і коли її світло проходитиме крізь вузькі щілини, наприклад, між краплями у хмарах, то його шлях викривлятиметься, створюючи концентричні візерунки з яскравих і темних кілець.

Якщо спостереження глорії у WASP-76b за допомогою інших обсерваторій підтвердиться, це означатиме, що атмосфера планети має стабільні температурні умови, здатні підтримувати існування сферичних частинок у хмарах. Це також дасть підказки, як шукати глорію та подібні оптичні явища на інших екзопланетах.

  • WASP-76b є однією з найгарячіших відомих екзопланет, однак дослідження вказали, що вона ще гарячіша за попередні оцінки.