Ультразвук у кавомашині приготував колд брю за 3 хвилини замість 24 годин

Приєднавши до звичайної кавомашини генератор ультразвукових хвиль, хіміки змогли скоротити процес приготування колд брю з 24 годин до 3 хвилин. Експериментальна кава не лише не поступалася звичайній за якістю смаку, але й мала більший вміст кофеїну та жирних кислот. Науковці сподіваються, що їхній прилад дозволить суттєво спростити роботу баристам у зв’язку з дедалі більшим попитом на каву колд брю. Дослідження опублікували у журналі Ultrasonics Sonochemistry.

GIPHY

GIPHY

Чим особлива ультразвукова кава?

Зазвичай приготування кави колд брю відбувається з використанням холодної води, займає від 8 до 24 годин і потребує додаткового посуду та місця в холодильнику. Завдяки такому заварюванню кава позбувається звичної гіркоти і набуває більш виражених квіткових, горіхових, шоколадних ноток. Щоб зберегти унікальні смакові властивості колд брю і пришвидшити процес приготування, вчені приєднали до звичайної еспресо-машинки систему передачі ультразвуку. Таким чином, металевий кошик кавомашини перетворився на ефективний сонореактор — хімічний реактор, у якому перетворення речовин пришвидшене за допомогою ультразвуку. Від традиційних методів заварювання кави цей відрізнявся ще й тим, що найкращий напій виходив тоді, коли кошик завантажували меленою кавою лише на 33 відсотки.

Науковці показали, що ультразвук потужністю 100 Ват подвоїв вихід екстракції жирних кислот та концентрацію кофеїну у готовому напої. Крім того, кава зварена таким методом за 1-3 хвилини показала майже такі ж смакові та ароматичні властивості, як і традиційний колд брю 24-годинного заварювання. І хоча вчені не досягли збільшення екстракції антиоксидантів, як спершу планували, але їхній винахід може значно полегшити життя працівникам кав’ярень, адже для приготування популярного напою потрібно буде лише кілька хвилин.

  • Готову каву треба ще донести до свого столика, не розливши. Ми вже писали про те, як науковці дослідили фізику безпечного носіння чашки кави у руках.
  • А для того, щоб отримати ідеальний помел для еспресо чи колд брю, незле буде збризнути зерна водою — це довели американські вчені.