У людей цимане помітили сповільнену вікову атрофію мозку

Всупереч високому рівню системного запалення та обмеженому доступу до медицини, у людей із племені цимане вікове скорочення об'єму мозку відбувається повільніше, ніж у жителів індустріалізованих суспільств. Цьому можуть сприяти властиві племені активний спосіб життя, здорове харчування та вкрай низький ризик розвитку серцево-судинних захворювань. До такого висновку дійшли вчені, про що написали у журналі The Journals of Gerontology, Series A: Biological Sciences and Medical Sciences.

Представники племені цимане. eduvakens / Flickr<br>

Представники племені цимане. eduvakens / Flickr

Що це за народ?

Плем'я цимане — це індіанський народ, який проживає в Амазонії на півночі Болівії. Протягом століть ці люди ведуть спосіб життя, оснований на традиційних заняттях. Їхня діяльність зосереджена на землеробстві, збиральництві, полюванні та рибальстві. Навіть швидкі темпи урбанізації XXI століття не зуміли викорінити такий устрій. Може здатися, що такий спосіб життя, далекий від благ сучасності, зокрема розвиненої медицини, пов'язаний із низькими рівнем здоров'я та тривалістю життя. Проте люди цимане майже незнайомі з серцево-судинними захворюваннями, які є одними з головних причин смертності у світі. І навіть попри поширений серед них гельмінтоз, інфікування деякими червами в них пов'язують із більшою плодючістю. Тому вчені припускають, що вивчення цимане із їхнім способом життя може вказати на те, як сучасне, міське життя впливає на наше здоров'я. У новій роботі міжнародна група науковців зосередилася на дослідженні іншого поширеного у світі патологічного стану — вікової атрофії мозку, яку пов'язують із ризиком когнітивних порушень та деменцією. Стан також пов'язують із вищими рівнями запалення, який саме властивий людям цимане через високе навантаження інфекційними захворюваннями.

Як вивчали цих людей?

Вчені запросили взяти участь у дослідженні 746 дорослих представників племені цимане, віком від 40 до 94 років. Їхня участь полягала у проходженні сканування їхнього головного мозку за допомогою комп'ютерної томографії. Для цього добровольцям довелося здолати дводенну дорогу до найближчого міста, у якому є можливість здійснити обстеження.

Метою науковців було дослідити зв'язок між об'ємом головного мозку та віком у людей цимане. Також вони порівняли показники цих учасників із таким же зв'язком віку та об'єму мозку в людей із трьох індустріалізованих популяцій в США та Європі — жителів Сент-Луїсу, Гамбурга та Роттердама.

Що показали результати обстеження?

У середньому в людей цимане вікове зменшення об'єму мозку відбувається повільніше, ніж у жителів сучасних міст, всупереч хронічному запаленню. На основі цього результату науковці припустили, що спосіб життя цимане, який раніше пов'язали зі зменшенням ризику набуття серцево-судинних захворювань, також може сприяти кращому здоров'ю мозку, сповільнюючи його атрофію.

Згідно з розрахунками, індустріалізований спосіб життя пов'язаний із 70-відсотковим збільшенням рівня вікового скорочення об'єму мозку. Хоча до цього показника варто ставитися з обережністю, позаяк у дослідженні порівнювалися скани комп'ютерної томографії зі сканами магнітно-резонансної.

Можливо, що в більш розвинених суспільствах до істотнішого зменшення об'єму мозку призводить нездорове харчування із надлишком цукру й жирів та сидячий спосіб життя, що викликає запалення за іншим механізмом, ніж у представників цього племені, розмірковують автори. Натомість люди цимане дуже активні, а більшу частину їхнього раціону складають овочі, риба та нежирне м'ясо. Тому автори припускають, що більш здоровий спосіб життя разом із низьким ризиком серцевих хвороб сприяє здоров'ю мозку та повільнішому старінню.