У чоловіків зменшився об'єм кори мозку після народження дитини

Іспанські й американські науковці помітили, що у чоловіків відбуваються структурні зміни мозку після народження у них першої дитини. Сканування мозку показало, що з батьківством зменшується об'єм кори в окремих ділянках головного мозку, про що зазначається в журналі Cerebral Cortex.

Jochen van Wylick / Unsplash

Jochen van Wylick / Unsplash

Що шукали в мозку батьків?

З вагітністю і народженням дитини багато чого змінюється в організмі. Зокрема, дослідження свідчать, що у матерів відбуваються структурні перебудови у мозку, які можуть сприяти збільшенню пильності, прив'язаності до дитини та покращенню розуміння потреб немовлят. Але чоловіки у сучасному суспільстві теж беруть активну участь у вирощуванні дітей, і теж мають бути уважними й розуміти сигнали дітей. Між тим, вивчення того, як це відбивається на їхньому мозку, привертає суттєво менше уваги, а наявні результати є суперечливими. Внести більше ясності у питання взялися вчені Дослідницького інституту загальної лікарні імені Грегоріо Мараньйона, Університету Південної Каліфорнії та Автономного університету Барселони.

Як виявляли вплив батьківства на мозок?

Вчені вирішили порівняти, як виглядає мозок до та після народження у чоловіків першої дитини. Для цього вони залучили дві групи — в Барселоні та Каліфорнії — у яку ввійшли по 20 здорових учасників із середнім віком 31-35 років. Всі вони пройшли першу магнітно-резонансну томографію мозку будучи бездітними, а вдруге — через кілька місяців після того, як стали батьками. Додатково просканували мозок 17 чоловіків, які не мали дітей і не планували їх заводити у найближчий рік.

Що змінилося в голові з батьківством?

В обох груп чоловіків після народження першої дитини спостерігали помітне скорочення об'єму кори мозку на рівні у середньому 1,14 відсотка на кубічний міліметр. У іспанських батьків також зменшувалася щільність кори. Натомість у бездітних чоловіків суттєвих структурних змін за той же час не помітили.

І в іспанських, і в американських татусів скорочення відмічали у частині мережі пасивного режиму роботи мозку, яка відіграє важливу роль у соціальних взаємодіях. Можливо, батькам це допомагає краще відчувати й розуміти своїх дітей. Ще, в обох групах чоловіків скорочення об'єму помітне у частині зорової кори. Чим це може бути обумовлено, наразі вчені не знають, але згадують у контексті цього результати попереднього дослідження, згідно з якими батьки мали кращу зорову пам'ять, ніж бездітні чоловіки. Наступні вивчення також потрібні з огляду на невелику кількість учасників цього дослідження і зосередженість лише на представниках західного суспільства, що обмежує можливість екстраполяції результатів на загальну популяцію.