Томографія мумій вказала на спосіб убивства двох чоловіків доколумбової Америки

Науковці з Європи та США провели комп'ютерну томографію трьом муміям із Південної Америки, які належали людям, що жили 900-1280 років тому. Завдяки цьому вони встановили, що двоє з цих людей померли неприродною смертю, будучи жорстоко вбитими. Про це повідомляється у статті журналу Frontiers in Medicine.

Марбурзька мумія чоловіка. A-M Begerock, R Loynes, OK Peschel, J Verano, R Bianucci, I Martinez Armijo, M González, AG Nerlich

Марбурзька мумія чоловіка. A-M Begerock, R Loynes, OK Peschel, J Verano, R Bianucci, I Martinez Armijo, M González, AG Nerlich

Чиї мумії досліджували?

Дослідження на чолі з ученими Інституту наукових досліджень мумій виявили причини смерті трьох муміфікованих людей з Південної Америки, тіла яких зберігалися з ХІХ століття у європейських музеях — однин у Марбурзі та двоє людей у Делемоні. З'ясувати більше про цих людей допомогла технологія комп'ютерної томографії, що дає змогу виявляти непомітні для неозброєного ока анатомічні деталі.

За результатами, мумія з Марбурга колись була чоловіком, який загинув приблизно 996-1147 років тому у віці 20-25 років. Двоє людей із Делемону були жінкою з віком 20-30 років на момент смерті, яка настала 1224-1282 роки тому, і чоловіком, що загинув у свої 40-60 між 902 і 994 роками. З цих трьох лише жінка померла, скоріше за все, власною смертю. Натомість обоє чоловіків були жорстоко вбитими.

Від чого померли чоловіки?

Поранення, виявлені на марбурзькій мумії свідчать, що чоловіка спочатку сильно вдарили по обличчю твердим предметом, після чого вдарили ножем у спину, пошкодивши праву легеню чи навіть аорту. Можливо, нападників було двоє. Описане поранення в спину мало призвести до сильної крововтрати, і вчені припускають, що чоловік втратив свідомість за кілька секунд і швидко помер.

Чоловік з Делемону теж мав ознаки удару по обличчю із його деформацією, зокрема відсутністю правої частини носа, але ці травми старі й не пов'язані з його смертю. Водночас у нього виявили й свіжіші травми скроневої і виличної кісток, а також сильне зміщення третього і четвертого шийного хребців, що, найімовірніше, стало причиною загибелі. Науковці схиляються до думки, що чоловікові звернули шию, мабуть, у несвідомому стані внаслідок попереднього удару по голові.

Травми голови мумії чоловіка з Делемону. A-M Begerock, R Loynes, OK Peschel, J Verano, R Bianucci, I Martinez Armijo, M González, AG Nerlich

Травми голови мумії чоловіка з Делемону. A-M Begerock, R Loynes, OK Peschel, J Verano, R Bianucci, I Martinez Armijo, M González, AG Nerlich

Насильство було поширене в доколумбовій Південній Америці ще задовго до життя описаних вище людей. У деяких частинах регіону, як-от пустелі Атакама, кожна п'ята людина переживала сильні умисні травми. Таку жорстокість пов'язують з розвитком сільського господарства й зростанням соціальної нерівності в умовах нестачі ресурсів.