Термоядерний синтез приніс вдвічі більше енергії за витрачену на його запуск енергію лазерів

Науковці, які працюють на установці лазерного термоядерного синтезу National Ignition Facility (NIF), відзвітувалися про новий рекорд: вони отримали в 1,9 раза більше енергії від злиття ядер, ніж витратили енергії лазерів для запуску реакції. Наразі це найбільший показник серед усіх установок термоядерного синтезу, що у майбутньому допоможе замінити ними традиційні атомні електростанції, пише New Scientist. Про свої здобутки науковці NIF повідомили у п'яти статтях у журналі Physical Review Letters (1, 2, 3, 4, 5).

Установка NIF. O. A. Hurricane / LLNL

Установка NIF. O. A. Hurricane / LLNL

Як отримують енергію на установці?

На відміну від традиційних атомних електростанцій, ідея NIF полягає у тому, щоб отримувати енергію від злиття атомних ядер, а не, навпаки, їхнього розпаду. Такий підхід вважається безпечнішим і більш дружнім для довкілля, але поки жодна установка не змогла видобути зі злиття ядер більше енергії, ніж знадобилося на запуск необхідної реакції. Навіть новий рекорд на NIF — отримані у ядерному синтезі 3,88 мегаджоуля енергії — перевищує лише 2,05 витрачених лазерами мегаджоуля. При цьому для роботи всієї установки необхідно до 400 мегаджоулів енергії.

Утім, NIF і не створена для видобутку енергії у промислових масштабах — її робота виключно експериментальна, щоб прокладати шлях до створення нових ядерних установок, які не матимуть шкідливих відходів і будуть більш безпечними в експлуатації за сучасні атомні станції.

  • Найперший рекорд NIF поставила у грудні 2022 року, коли отримала в 1,5 раза більше енергії у синтезі, ніж знадобилося лазерної.
  • Повторити успіх вдалося у серпні 2023, коли науковці отримали від ядерного синтезу ще на 0,35 мегаджоуля більше енергії.