Світлодіоди підказали причину світіння грибів

Американські дослідники отримали свідчення на користь гіпотези, яка пояснює світіння грибів при біолюмінесценції привабленням комах для поширення спор. Вони порівняли кількість безхребетних, що відвідали справжні сяючі гриби та штучні гриби зі світлодіодами, і з'ясували, що зелене світло приваблює більше комах, здатних розповсюджувати грибні спори лісом. Дослідження опубліковане у вигляді препринта на сайті bioRxiv.

Гриби Mycena lux-coeli, що світяться у темряві. CFP

Гриби Mycena lux-coeli, що світяться у темряві. CFP

Що це за світіння?

Біолюмінесценцією називають здатність живих організмів випромінювати світло. Детальніше про це явище ми писали в статті «Створіння світла, створіння темряви». Біолюмінесценція властива здебільшого морським організмам, але її також можна знайти і на суші. Окрім, мабуть, найвідомішого прикладу, світляків, світитися можуть навіть понад сотні видів грибів.

Причини біолюмінесценції, тобто чого з допомогою нею досягають, простіше з'ясувати у тварин, тоді як роль грибного світіння залишається нез'ясованою. Різні гіпотези пояснюють його побічним ефектом метаболічних процесів, способом захиститися від поїдання та привабленням тварин, які можуть допомогти у поширенні спор. Є кілька досліджень, що підкріплюють останню версію, і науковці Каліфорнійського університету в Берклі з колегами зі США та Коста-Рики вирішили перевірити її.

Mycena sypherii вдень і вночі. Efraín Escudero

Mycena sypherii вдень і вночі. Efraín Escudero

Як розбиралися у функціях світіння грибів?

Дослідження провели у дубовому лісі Коста-Рики на висоті 3000 метрів. Науковці ходили стежками вже після заходу сонця і час від часу вимикали свої ліхтарі, щоб пошукати біолюмінесценцію грибів. Такі знайшлися одразу на кількох локаціях, виростаючи з мертвої дубової деревини і сяючи легким зеленим світлом. Попередньо їх ідентифікували як Mycena sypherii, але не виключено, що це новий вид.

Недалеко від цих місць науковці розмістили світлодіоди, які виконували роль штучних грибів і світилися зеленим, синім, жовтим, червоним або взагалі не світилися. Ці штучні гриби, а також частину справжніх, покрили клеєм-пасткою для комах і залишили на ніч. Незадовго до сходу сонця дослідники прийшли до локації й стали рахувати, скільки і яких комах приклеїлося (а отже, навідалося) до кожного з грибів. Якщо грибна біолюмінесценція справді приваблює переносників спор, то більше комах буде на грибах, які світяться, а також на штучних грибах, які випускають схожі за довжиною хвиль промені.

Штучні світлодіодні гриби в лісі. Catharine A Adams et al. 

Штучні світлодіодні гриби в лісі. Catharine A Adams et al.

Яким грибам віддали перевагу комахи?

Автори відмічають, що знайшли свідчення гіпотезі, що принаймні частково біолюмінесценція працює для приваблення комах. Найперше, до штучних грибів, які не світилися, не приклеїлося жодної комахи, чого не спостерігали з іншими штучними й справжніми. Найбільше комах відвідало зелені штучні гриби, а на другому місці були справжні гриби. Найчастіше приклеювалися мухи, які могли б поширювати на собі спори далі, ніж це робив би сам лише вітер. Але автори наголошують, що подібних досліджень проведено ще недостатньо, щоб впевнено говорити про з'ясування ролі біолюмінесценції грибів.

Дослідники також не виключають, що біолюмінесценція може відігравати різну роль у грибів, наприклад, залежно від довкілля. Відомо, що у деяких грибів світиться не плодове тіло зі спорами, а міцелій, а в інших люмінесценція запускається лише при механічному подразненні гриба, що не сприятиме привабленню комах.