Споживання доданого цукру пов'язали зі збільшенням ліпогенезу

Дослідження швейцарських дослідників показало, що щоденне вживання навіть помірної кількості фруктози або сахарози суттєво впливає на ліпідний обмін організму. У піддослідних, що протягом півтора місяця щодня випивали підсолоджені цими вуглеводами напої, але не мали надлишку калорій, активність ліпогенезу зростала вдвічі. Результати оприлюднені в Journal of Hepatology.

Sharon McCutcheon / Unsplash

Sharon McCutcheon / Unsplash

Як цукор у раціоні впливає на здоров'я?

Головним призначенням харчування є забезпечення організму достатньою кількістю енергії для життєдіяльності. Однак велике значення має не тільки надходження необхідних калорій, а й те, з яких продуктів вони надходять. Приміром, велику кількість цукрів у раціоні пов'язують з численними захворюваннями, серед яких найчастіше згадуються ожиріння та метаболічні синдроми, які є факторами розвитку такої важкої хвороби як діабет другого типу. Але річ не тільки у завеликій кількості калорій. Нещодавно науковці знайшли зв'язок і між надлишком цукру та запальними захворюваннями кишківника, що проявляється через вплив цукру на кишковий мікробіом. Але деякі інші роботи вчених вказують, що вуглеводи, особливо, фруктоза, можуть втручатися і в нормальний процес вироблення жиру печінкою — ліпогенезу, також незалежно від набору ваги. Дослідники з Цюрихського університету присвятили одне з останніх досліджень детальнішому вивченню цього зв'язку.

Яким було дослідження?

Для проведення експериментів науковці запросили до участі 94 здорових чоловіків віком від 18 до 30 років. Автори хотіли дізнатися, як вплине на здоров'я піддослідних щоденне вживання відносно великої кількості цукру. Тому протягом семи тижнів частина добровольців щодня випивала підсолоджені напої у кількості, що дорівнює надходженню в організм 80 грамів на день глюкози, фруктози або їхньої комбінації — сахарози. Це не так вже й багато, оскільки приблизно стільки міститься у двох бляшанках коли. Водночас учасники не стали загалом споживати більше калорій, ніж до експерименту, скоротивши їх надходження з інших джерел. Контрольна група учасників протягом цього часу не вносила такі зміни в харчування.

У процесі дослідження вчені перевіряли показники ліпідного метаболізму учасників. Особливо вони звертали увагу на кількість жирних кислот, тригліцеридів та ліполіз.

Як вплинули солодкі напої на учасників?

Негативні ефекти на здоров'я виявилися найбільше пов'язаними зі споживанням фруктози. Піддослідні, які щодня пили підсолоджені фруктозою або сахарозою напої, демонстрували майже вдвічі більше вироблення жиру їхньою печінкою, ніж в учасники, які споживали напої лише з глюкозою або були у контрольній групі. При цьому сахароза, що є найпоширенішим цукром у продуктах, навіть дещо більше посилювала синтез жирних кислот.

Автори зазначають, що зростання вироблення печінкою жиру може загрожувати виникненням неалкогольного жирового гепатозу та діабету другого типу. Їхні результати можуть слугувати нагадуванням про необхідність скоротити вживання вуглеводів до принаймні 50 грамів на добу, а ще краще — 25 грамів, що дорівнює близько шести чайним ложкам, як це рекомендує Всесвітня організація охорони здоров'я.