Сонце визнали сонцеподібною зіркою

Аналізуючи активність Сонця та схожих на нього зірок, астрономи дійшли висновку, наше світило є доволі звичайною зіркою свого спектрального класу. Окрім маси, температури і хімічного складу, Сонце також не відрізняється від решти G-карликів своєю активністю, яка стала предметом нового дослідження. Стаття опублікована у Astronomy&Astrophysics.

Такм Сонце бачить зонд SOHO, дані якого використовувались для дослідження. ESA / NASA

Такм Сонце бачить зонд SOHO, дані якого використовувались для дослідження. ESA / NASA

Астрономи сумнівалися у сонцеподібності Сонця?

До сонцеподібних зірок астрономи відносять маломасивні зорі спектральних класів F, G, K та М, які подібні за масою, складом і температурою. Як і у решти зірок з магнітним полем, на Сонці є плями, викиди корональної маси і спалахи, які виникають через взаємодію магнітосфери з плазмою. Однак, раніші дослідження показали, що Сонце менш активне, ніж схожі за іншими параметрами на нього зірки.

У своєму дослідженні міжнародна група астрономів з університетів США, Іспанії, Франції, Португалії та Великобританії вирішила проаналізувати дані про активність інших зірок, аби уточнити її характер та, зрештою, порівняти з сонячною.

Наскільки Сонце сонцеподібне?

Вибірка сонцеподібних зірок з відомими характеристиками значно зросла, зокрема завдяки роботі космічних телескопів «Кеплер» і «Гая», тож науковці обрали 41 931 зірку головної послідовності, що належать до спектральних класів M, K, G і F. Змінність фотометричної магнітної активності найбільше проявлялась у активніших зірок, що характеризуються швидким обертанням, тоді як спокійніші зорі не відрізнялись варіаціями активності.

Крім того, аналіз активності Сонця за даними сонячного зонда SOHO, що простежив два повні цикли Сонця з 1996 по 2021, показав, що наша зірка так само не відрізняється змінністю активності. Така поведінка характерна для більшості G-карликів, хоча більш металічні зорі, згідно з результатами аналізу, можуть мати вищу активність.

Більше про активність нашого світила ми розповідали у картках «Звідки на Сонці плями?».

металічні
багаті на елементи, важчі за гелій