Собаки та вовки відрізнилися мозковою активністю уві сні

Угорські дослідники вперше провели електроенцефалографію сплячим вовкам, щоб дослідити особливості їхньої мозкової активності, порівнявши із собаками. Результати вказують, що хоч дикі й домашні тварини мають подібності, але проводять різну кількість часу в фазі сну, яку пов'язують зі сновидіннями. Про це повідомляється у журналі Scientific Reports.

Daniel Diesenreither / Unsplash

Daniel Diesenreither / Unsplash

Дослідники з Університету Лоранда Етвеша першими дослідили, що відбувається із мозком вовків уві сні, та порівняли із собаками. Дослідження, яке допоможе зрозуміти, які зміни, зокрема у сні, відбулися при одомашненні собак, провели за участі семи соціалізованих вовків, які дали начепити на себе апарат для електроенцефалографії перш ніж влягтися спати. Для порівняння, таку ж процедуру пройшли 20 домашніх собак.

Сплячий вовк у процесі реєстрації активності його мозку. Department of Ethology / Eötvös Loránd University

Сплячий вовк у процесі реєстрації активності його мозку. Department of Ethology / Eötvös Loránd University

Науковці змогли за однаковою технологією успішно простежити за усіма основними фазами сну як у собак, так і вовків. Аналіз даних вказав на деякі подібності у мозковій активності двох тварин. Наприклад, молоді собаки та вовки проводили приблизно однаковий час у дрімоті. Але відмінностей було більше. Так, молоді вовки проводили в середньому у 2-3 рази більше часу у REM-фазі сну, яку пов'язують зі сновидіннями, ніж молоді собаки. А в старшого вовка на цю фазу взагалі припадала половина усього сну, тоді як схожого віку собаки майже не мали її. Поки що це перше дослідження у своєму роді й воно проведене на невеликій кількості піддослідних, але вчені сподіваються, що їхнім прикладом скористаються й інші дослідники.