Собак вперше застали за нападом на гірського тапіра

Камери, розташовані у лісі Північних Анд, зареєстрували два випадки, коли собаки загрожували гірському тапіру — виду на межі зникнення. Тепер науковці й природоохоронці занепокоєні, що собаки можуть бути ще однією загрозою для відновлення популяції рідкісних тварин. Тому в наступних заходах зі збереження тапірів варто врахувати потребу у регуляції чисельності домашніх собак в межах території, що охороняється, та навколо неї. Спостереження описані у журналі Neotropical Biology and Conservation.

Знімки з камери в Андах. Juan Camilo Cepeda-Duque et al. / Neotropical Biology and Conservation, 2024

Знімки з камери в Андах. Juan Camilo Cepeda-Duque et al. / Neotropical Biology and Conservation, 2024


👋 Слідкуйте за наукою разом з нами — підписуйтеся на наш телеграм та інстаграм, буде цікаво!


Що помітили камери?

Протягом 63 днів спостереження камери в Андах зареєстрували гірських тапірів (Tapirus pinchaque) 585 разів і домашніх собак 27 разів. Два випадки з нападами сталися біля камер, розділених 1,7 кілометрами. При першій сутичці вранці о 8 годині двох собак — чорного та білого — зняли за тим, як вони кусають живого тапіра за задні ноги. Однак кут камери не дозволяв оцінити, наскільки значні пошкодження завдали тварини тапіру.

У другому випадку камера зняла, як тапір біжить у полі її зору, а через три хвилини за нею попрямував білий собака. За 37 секунд за ними побіг і чорний собака, винюхуючи сліди близько до землі.

Науковці вважають критично важливим для рідкісних тварин продовжувати спостерігати за бродячими собаками і впроваджувати програми з вакцинації та стерилізації вуличних собак та собак місцевих жителів.

  • Небезпеку природі можуть завдавати й собаки, яких власники відпускають на самовигул. А вчиняють так власники, часто переоцінюючи зв'язок зі своїми улюбленцями, вважаючи, що ті не втікатимуть далеко.