Січневий землетрус у Японії відсунув берегову лінію на понад 200 метрів

Сильний землетрус магнітудою 7,6 бала, який стався у Японії 1 січня цього року, призвів до відходження лінії моря від берега приблизно на 250 метрів, вказали супутникові знімки. Через це деякі порти в країні опинилися повністю сухими та більше недоступними для суден, розповідає Space.com.

Порівняння прибережних регіонів півострова Ното до та після землетрусу у січні. Google Earth / GSI, processed by Nahel Belgherze

Порівняння прибережних регіонів півострова Ното до та після землетрусу у січні. Google Earth / GSI, processed by Nahel Belgherze

Чому розширився берег?

Вдень 1 січня Японія стикнулася з потужним землетрусом, через який евакуювати довелося близько 100 тисяч місцевих жителів. Під час землетрусу регіони біля берега півострова Ното піднялися від кількох десятків сантиметрів до кількох метрів. У деяких місцях це призвело до підняття на поверхню частин моря, які до того були покриті водою. Після того, як землетрус та цунамі стихли, земля біля берегів залишилася на вищому рівні, через що берег розширився. Подібне явище спостерігали на 10 різних локаціях півострова з різною вираженістю, але науковці все ще досліджують наслідки стихії.

  • Землетруси у прибережних регіонах особливо небезпечні, оскільки породжують ще й цунамі. Допомогти їх передбачати невдовзі зможуть алгоритми штучного інтелекту, навчені відфільтровувати з міського шуму сейсмічні сигнали.