Штучний інтелект від DeepMind розібрався із законами фізики по відео

Нова нейромережа від британських розробників штучного інтелекту DeepMind під назвою PLATO розібралася із законами фізики за допомогою відео. «Інтуїтивне» розуміння фізики прийшло після 28 годин перегляду відео, які демонстрували взаємодію і динаміку різних предметів. Причому нейромережа помічала, якщо їй траплявся нелогічний з огляду на закони фізики відеоряд. Як навчити нейромережу фізиці і до чого тут дитяча психологія, розробники описали у публікації в Nature Human Behaviour.

На таких відео навчалася нейромережа. Luis S. Piloto et al. / Nature Human Behaviour, 2022

На таких відео навчалася нейромережа. Luis S. Piloto et al. / Nature Human Behaviour, 2022

Озброївшись набором відеоданих британські розробники DeepMind представили нейромережу PLATO (Physics Learning through Auto-encoding and Tracking Object), яка здатна вивчити основи так званої «інтуїтивної» фізики: предмети не можуть проходити крізь один одного, не можуть просто зникнути або з'явитися нізвідки, зберігають свою форму, але можуть змінювати свій рух від взаємодії з іншими, згідно із законами інерції. Щоб справитися із цими п'ятьма базовими принципами, нейромережа використовує два модулі. Передусім це модуль сприйняття, який визначає предмети на відео, сегментуючи відеокадр, а також динамічний модуль, який дає можливість визначений предмет відстежувати та, враховуючи попередні кадри з ним, передбачати наступний. І якщо те, що з предметом відбувається, не сходиться зі «здоровим глуздом», тобто не відповідає фізиці, PLATO відчує «зруйновані очікування» (violation-of-expectation).

Стійкий ефект цих невиконаних очікувань, які виникають у разі невідповідного фізиці відео, виникнув вже за 28 годин візуальних даних, що свідчить про ефективність візуального навчання. Хоча автори роботи зазначають, що хоча архітектура PLATO і не прив'язана до конкретних видів об'єктів і подій, все ж діапазон цієї навчальної інформації лишився доволі вузьким порівняно із тим, що зустрічається у реальному світі.

Останніми роками область штучного інтелекту досягла дивовижного прогресу, справляючись з усе ширшим колом завдань від шахів до біології — ми розповідали про це у нашому матеріалі «Ігри, у які грають роботи». І хоча великій кількості таких досягнень ШІ ми завдячуємо DeepMind, самі розробники наголошують, що побутові задачі нейромережам даються складно, зокрема через нестачу таких «фундаментальних» знань.

Що вже можна довірити штучному інтелекту?

📜Алгоритм DeepMind під назвою «Ітака» може відновлювати втрачені фрагменти давньогрецьких текстів

🔋А інша нейромережа навчилася керувати плазмою у справжньому токамаці

☁Звісно, найвідоміший алгоритм DeepMind вміє передбачати структуру білків. Але інший може справитися і з прогнозом погоди