ШІ передбачив глобальне потепління до 1,5 градуса в наступне десятиліття

Створена американськими науковцями модель машинного навчання передбачила, що планета нагріється на 1,5 градуса від доіндустріального показника, імовірно, вже в найближче десятиліття, незалежно від того, чи вдасться скоротити викиди парникових газів. Це означає, що досягнення цілей Паризької угоди стає ще менш реальним. Дослідження опубліковане в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

Dikaseva / Unsplash

Dikaseva / Unsplash

Про що йдеться у Паризькій угоді?

Згідно з Паризькою угодою від 2015 року країни ООН зобов'язуються співпрацювати, щоб стримати потепління поверхні Землі на більш ніж 1,5 градуса Цельсія від доіндустріального показника і не допустити потепління до критичних для добробуту людства 2 градусів. Зараз наша планета вже щонайменше на 1,1 градуса тепліша, а темпи нагрівання дедалі прискорюються. Зважаючи на це, науковці Стенфордського університету та Університету штату Колорадо застосували технологію штучного інтелекту, якій представили дані кліматичних моделювань, щоб уточнити, скільки в нас часу і шансів на виконання умов угоди.

Що передбачила машина?

Штучний інтелект правильно передбачив на основі наданих йому кліматичних даних настання потепління на 1,1 градуса від доіндустріального рівня у період між 2017 і 2027 роком (згідно зі Світовою метеорологічною організацією, це сталося між 2013 і 2022 роками). Тож далі перейшли до передбачення потепління на 1,5 градуса Цельсія.

Результати свідчать, що за поточної тенденції викидів парникових газів та навіть за суттєвого скорочення й наступного припинення викидів потепління на 1,5 градуса відбудеться орієнтовно між 2033 і 2035 роками. Це узгоджується із передбаченням Міжурядової групи експертів з питань зміни клімату, яка розрахувала настання потепління до 1,5 градуса у ранніх 2030-х роках. Результати вказують, що кроки, які країни планують зробити для стримання потепління можуть спрацювати хіба що для стримання потепління на рівні 2 градусів Цельсія, але ціль у максимум 1,5 градуса є вже недосяжною. Досягнення 2 градусів Цельсія теж із високою імовірністю відбудеться до середини століття, навіть якщо вдасться до того часу суттєво зменшити викиди.

Окрім очевидних промислових викидів парникових газів, значний внесок у глобальне потепління робить виробництво їжі. Воно і самостійно може призвести до потепління на 2 градуси, якщо не реформувати галузь.