Робот-садівник попіклувався про город не гірше за людей

Американські інженери порівняли успішність роботи в городі своєї роботизованої системи AlphaGarden з тим, як про рослини піклувалися професійні садівники. Виявилося, що AlphaGarden у змозі самостійно стежити за станом рослин, поливаючи або підрізаючи їх за необхідності так, як це б робили люди. Свої результати дослідники представили на конференції International Conference on Robotics and Automation, а коротко про них розповідає видання IEEE Spectrum.

Приклад роботи платформи за поливом рослин. FarmBot / YouTube

Приклад роботи платформи за поливом рослин. FarmBot / YouTube

Як робот стежить за городом?

AlphaGarden — це автоматизована система для вирощування рослин, яку розробили за участі інженерів з Каліфорнійського університету у Берклі. Вона включає платформу, що може засіювати город, підрізати та поливати городину, а також автономну систему, яка дає можливість здійснювати всі необхідні маніпуляції вчасно і правильно за допомогою нейромережі. Навчена піклуватися про рослини нейромережа використовує дані з камери і датчиків вологи, встановлені на платформі, щоб кожна рослина отримувала необхідний догляд. Таким чином AlphaGarden можна використовувати у полікультурних городах, де одночасно ростуть різноманітні рослини.

Частина системи AlphaGarden. US Berkeley

Частина системи AlphaGarden. US Berkeley

У новому дослідженні вчені вирішили порівняти ефективність роботи AlphaGarden у городі з роботою професійних садівників. Обидва городи однаково засіяли 32 рослинами, серед яких капуста кейл, огірочник, салатна гірчиця та червоний салат латук. Протягом 60 днів AlphaGarden опікувався своєю ділянкою, а садівники — своєю, майже не втручаючись у роботу платформи. За словами IEEE Spectrum, допомога людей була необхідна AlphaGarden на деяких етапах обрізання рослин.

Результати експерименту показали, що AlphaGarden може не лише не гірше за людей піклуватися про город, а і більш економно — у підсумку виявилося, що на свій город платформа використала на 44 відсотки менше води, ніж садівники. Розробники системи продовжать вдосконалювати AlphaGarden, зокрема його алгоритми стеження за станом рослин. Також дослідники планують включити в AlphaGarden і системи освітлення, які б дали можливість з його допомогою якісно вирощувати рослини у закритих приміщеннях.

Порівняння городів, які обробляли люди (зліва) та AlphaGarden — справа.  US Berkeley

Порівняння городів, які обробляли люди (зліва) та AlphaGarden — справа. US Berkeley

Роботи-садівники

🍑Робота з лідаром та GPS-трекером навчили шукати стиглі персики і збирати їх

🍎Ізраїльський стартап навчив дронів збирати яблука

🍄А американські інженери створили робота для збирання печериць