Робот-козел покатав японців верхи. Замість віжок у нього кермо

Японська компанія Kawasaki представила чотириногого робота, який у навантаження може взяти на себе людину. На відміну від інших чотириногих, цього робота створили у вигляді козла. Однак на відміну від способу, який можна уявити, щоб керувати навіть твариноподібним роботом, робокозел керується за допомогою керма. Про японську розробку повідомляє видання IEEE Spectrum.

shu channel / YouTube

shu channel / YouTube

Навіщо роботу роги?

Коли йдеться про чотириногих роботів, то найчастіше на думку спадають роботи Boston Dynamics або принаймні схожі на них. І це не дивно, адже такі собакоподібні роботи вже добре вивчені інженерами та мають непогані навички пересування (мають алгоритми, які вміють добре координувати роботизовані кінцівки, щоб ті навіть могли підтанцьовувати під музику) та навігації. Встояти на чотирьох ногах простіше, ніж на двох, а шість лап для інженера є набагато складнішою задачею, аніж чотири.

Однак часом у наслідуванні тварин вчені виходять за межі більш звичних чотириногих і, наприклад, не лише називають своїх роботів «міні-гепард» (Mini Cheetah), а і наділяють якимись характерними рисами. Наприклад, вухами і хвостом, як це зробили швейцарські інженери для своєї роботизованої рисі на ім'я Dyana, або рогами, як це зробила японська компанія Kawasaki. Схожого на гірського козла робота та його навички представили на виставці iREX.

Kawasaki 

Kawasaki

Як покататися на робокозлі?

Судячи з прототипу, роботизований гірський козел відрізняється від подібних собі чотириногих роботів тим, що має гібридну систему пересування: на місці його колін розташовані колеса, з якими робот зможе швидше пересуватися рівними поверхнями, щоб економити енергію. Однак, з огляду на відео, ці колінні колеса пасивні, а рух у такому положенні забезпечуватиметься колісною парою під тулубом робота.

За словами компанії, робот зможе витримувати навантаження до 100 кілограмів. І хоча вони розглядають його радше як вантажоперевізника на підприємствах або у сільському господарстві, його все ж змогла осідлати одна з розробниць, керуючи роботом за допомогою керма. Сісти на робота можна, коли він стоїть, зігнувши коліна. Він разом із людиною (чи будь-яким іншим вантажем на собі) зможе самостійно підвестися з цього положення.

shu channel / YouTube

До речі, на відміну від більшості чотириногих, японський робокозел має шию. А от у іншого японського робота є лише шия — перша створена точно за прикладом анатомії жирафа з пневматичних штучних м'язів та надрукованих на 3D-принтері деталей.


Фото в анонсі: shu channel / YouTube