Робонога покивала п‘яткою

Корейські інженери показали роботизовану кінцівку HyperLeg, що імітує анатомію людської ноги та може рухати надп'ятково-гомілковим суглобом. Конструкція HyperLeg дає можливість їй підіймати і опускати п'ятку, а також носок. Так HyperLeg може майже точно відтворювати рух людської стопи при ходьбі. Розробку дослідники показали на ютуб-каналі своєї лабораторії.

IRIM Lab Koreatech / Youtube

IRIM Lab Koreatech / Youtube

Як ходить HyperLeg?

Зазвичай роботизовані кінцівки поступаються людським у рухливості, швидкості реакції або маневровості, що зокрема спричинено недоліками конструкції, в якій складно відтворити анатомію справжніх рук або ніг. Однак, інженери з робототехнічної лабораторії IRIM Lab Корейського університету технологій та освіти спробували наділити свою робоногу ширшим діапазоном можливих рухів, розробивши рухливішу стопу.

IRIM Lab Koreatech / Youtube

IRIM Lab Koreatech / Youtube

Восьмикілограмова HyperLeg має рухоме коліно, гомілку, а також надп'ятково-гомілковий суглоб, який дає можливість рухати п'яткою і носком. Завдяки цьому HyperLeg може не лише імітувати людську ходьбу, а і доволі спритно стрибати у довжину — у випробуваннях вона стрибнула на 0,8 метра. У висоту робонога складає 786 міліметрів, а всі основні механізми, необхідні для приведення HyperLeg у рух, знаходяться у гомілці.

IRIM Lab Koreatech / Youtube

Раніше ми розповідали про нову технологію, яка дала можливість людям з протезами рук краще ними керувати. Завдяки технології штучного інтелекту біонічна рука краще інтерпретувала сигнали, отримані від нервової системи власника.