Рибалка в Камбоджі виловив найбільшу прісноводну рибу. Це гігантський скат

Рибалка у Камбоджі спіймав дотепер найбільшу прісноводну рибу — це гігантський скат (Urogymnus polylepis) довжиною майже чотири метри та вагою в 300 кілограмів. Після вимірювання параметрів, обстеження та помічення тварину випустили на волю — назад у річку Меконг, повідомляється на сторінці дослідницького проєкту Wonders of the Mekong у Facebook.

Гігантського 300-кілограмового ската випускають на волю. Wonders of the Mekong / Youtube

Незвичайний улов трапився 42-річному мешканцю Камбоджі, що рибалив на віддаленому острові річки Меконг. Упіймавши величезного ската й зрозумівши, що ніколи не бачив подібних, він зателефонував науковцям із проєкту Wonders of the Mekong («Дива Меконга»), які займаються дослідження живої природи річки.

Гігантський скат з річки Меконг. Chhut Chheana / Wonders of the Mekong via AP

Гігантський скат з річки Меконг. Chhut Chheana / Wonders of the Mekong via AP

Після приїзду науковці визначили, що спіймана риба належить до виду із максимально підхожою назвою — гігантського прісноводного ската (Urogymnus polylepis), що типовий для місцевості. Це була самка з довжиною тіла в 3,9 метра та вагою в 299 кілограмів, що робить її найбільшою з відомих виловлених прісноводних риб. Попередній рекорд належить гігантському меконгському сому (Pangasianodon gigas), який важив 293 кілограми і був виловлений у Таїланді. Упевнившись, що скат здоровий, на нього помістили акустичну мітку для відстеження пересування та випустили назад у річку. А успішний рибалка отримав за рибу компенсацію за ринковою ставкою в розмірі 600 доларів.

Гігантського ската випускають в річку Меконг. Chhut Chheana / Wonders of the Mekong via AP

Гігантського ската випускають в річку Меконг. Chhut Chheana / Wonders of the Mekong via AP

Вчені кажуть, що великі розміри ската є хорошим знаком: великі риби в усьому світі, та особливо річці Меконг, зазнають скорочення чисельності через промислову цінність та екологічні проблеми, і часто не встигають дорости навіть до репродуктивного віку.