Радіоактивність німецьких кабанів пояснили ядерними випробуваннями 1960-х років

Високий рівень радіоактивного забруднення диких кабанів Німеччини назвали наслідком не лише аварії на Чорнобильській АЕС, як вважали дотепер, а й масового підриву атомних бомб в атмосфері планети у 1960-х роках. Радіоактивні часточки, що після підриву осіли в ґрунті, зараз активно поїдаються кабанами у складі грибів, зокрема трюфелів. Про це пише сайт журналу Science з посиланням на статтю у журналі Environmental Science & Technology.

Дикий кабан. Valentin Panzirsch / Wikimedia Commons

Дикий кабан. Valentin Panzirsch / Wikimedia Commons

Як розв'язали загадку радіоактивних свиней?

Про те, що кабани (Sus scrofa) у лісах Баварії забруднені радіацією, відомо вже десятиліття. Зазвичай у цьому звинувачують Чорнобильську аварію, після якої радіоактивні опади пронеслися місцевістю та заразили лісових тварин. Однак протягом років після катастрофи 1986 року у більшості тварин рівень радіоактивності знизився, тоді як у баварських кабанів лишився стабільним. Імовірно, це через те, що свині активно їдять гриби трюфелі, заховані під зараженою землею, а взимку це чи не єдине джерело їжі для них.

Але науковці Ганноверського університету та Віденського технологічного університету припустили, що чорнобильські радіоактивні опади — не єдине і не перше джерело радіації у лісі, зважаючи на те, що в часи холодної війни по світу здетонували понад 2 000 ядерні бомби, зокрема 500 з них у повітрі, з піком підривів у 1960-х роках. Щоб уточнити джерело радіації, науковці співпрацювали з мисливцями, зібравши зразки м'яса 48 кабанів з Баварії та вимірявши у них рівні радіоактивного цезію-137 та цезію-135, які утворюються в різних пропорціях в атомних реакторах і при вибуху бомби.

Що показав аналіз?

Найперше, вивчення підтвердило, що 88 відсотків зразків надто забруднені радіацією, щоб їх було безпечно їсти, згідно з німецькими стандартами. Що стосується походження радіації, то в зразках усіх свиней знайшли внесок як Чорнобильської аварії, так і випробувань ядерної зброї. Пропорція радіації з ядерних бомб варіювала від 10 до 99 відсотків, вказуючи, що у деяких зразках самих бомб було достатньо, щоб зробити м'ясо неїстівним.

Ілюстрація результатів дослідження. Felix Stäger et al. / Environmental Science & Technology, 2023

Ілюстрація результатів дослідження. Felix Stäger et al. / Environmental Science & Technology, 2023

Дослідники підсумовують, що вибухи ядерної зброї в атмосфері, які провели більш ніж 60 років тому, і дотепер є чинником забруднення довкілля. Причому уявлення, що їхній внесок, у порівнянні з Чорнобильською катастрофою, незначний, виявилося вагомим недооціненням.

  • Аварія на Чорнобильській атомній електростанції зашкодила багатьом тваринам, але деякі з них пристосувалися до радіації краще за інших. Зокрема, чорнобильські жаби у районі з більшим забрудненням набули темного кольору шкіри, який захистив їх від надмірного опромінення.