Протисудомний препарат допоміг відновитися мишам після інсульту

Габапентин, лікарський засіб, що тривалий час використовується як протисудомний препарат, показав на мишах потенціал у відновленні мозкової структури та рухової функціональності після інсульту. У тварин, які його отримували, відмітили краще зростання аксонів та контроль передніх кінцівок, ніж у контрольних мишей, про що повідомили американські вчені у журналі Brain.

NeurologyAdvisor

NeurologyAdvisor

Що вивчали науковці?

При ішемічному інсульті різко порушується кровообіг мозку через погіршення функції кровопостачання судин. Оскільки мозкова тканина сильно чутлива до дефіциту кисню, то порушення кровообігу за цього стану швидко призводить до її пошкодження. Нерідко це позначається на руховій активності пацієнта, зокрема у вигляді паралічу кінцівок. Для зменшення наслідків важливо дотримуватися лікувальної фізичної реабілітації, але її ефективність не завжди достатня через обмежену здатність нервової системи відновлюватися у дорослому віці. Та деякі ліки потенційно можуть допомогти, показує дослідження вчених з Університету штату Огайо.

Що за препарат?

Попередні дослідження свідчать, що вагома роль у пригніченні зростання аксонів нейронів, а відповідно, відновлення нервової системи після інсульту, належить молекулі альфа2дельта2 (α2δ2). І її блокування наявними фармацевтичними засобами з групи габапентиноїдів, що є протисудомними засобами, допомагає відновити аксони у мишей із травмою спинного мозку. Тому в новій роботі вчені хотіли перевірити, чи буде дієвим той же підхід у мишей після інсульту.

Частині піддослідних тварин, яким спровокували інсульт та порушення рухливості, вводили ін'єкції габапентину, починаючи з першої години після інсульту, до 42 днів. Іншим замість ліків робили ін'єкції сольового розчину для контролю. Під час досліду науковці спостерігали, як змінюється структура мозкової тканини піддослідних, а також як вони справляються в тестуваннях на рухливість.

Як протисудомний препарат допоміг мишам?

У контрольної групи тварин аксони кортикоспинального шляху відростали дуже слабко, на відміну від лікованих габапентином, у яких процес активно відбувався і в стовбурі головного мозку. У групі препарату спостерігалося не лише структурне, а й функціональне відновлення ділянок нервової системи, відповідальних за рухову активність.

Відновлення кортикоспинального шляху мишей після інсульту. Зліва - контрольні, справа - ліковані габапентином. Andrea Tedeschi et al. / Brain, 2022

Відновлення кортикоспинального шляху мишей після інсульту. Зліва - контрольні, справа - ліковані габапентином. Andrea Tedeschi et al. / Brain, 2022

Утім, покращення спостерігали й у поведінці. Миші, яким вводили габапентин, на 42 день показали суттєво кращу здатність рухати та контролювати передню лапку, ніж ті, що їх не лікували. І це було справедливо навіть у тому випадку, коли лікування починали не за годину від інсульту, а через добу після нього, що реалістичніше з точки зору клінічної практики. Ефект зберігався ще щонайменше протягом двох тижнів після припинення лікування.

Відсоток правильних кроків на горизонтальній драбині контрольних мишей (білий) та лікованих габапентином (жовтий) до інсульту та протягом наступного 61 дня. Andrea Tedeschi et al. / Brain, 2022

Відсоток правильних кроків на горизонтальній драбині контрольних мишей (білий) та лікованих габапентином (жовтий) до інсульту та протягом наступного 61 дня. Andrea Tedeschi et al. / Brain, 2022

Те, що габапентин вже використовується в лікарській практиці неврологічнихх розладів, а значить його вплив на людину відомий і прогнозований, допоможе швидше ввести його використання для відновлення після інсульту. Але звісно, за умови, якщо продемонстрований тут ефект на мишах буде таким самим і в людей. Чому досліди на мишах не завжди відтворюються на людях, і чому їх тоді продовжують використовувати як піддослідних тварин при вивченні хвороб і ліків, ми писали в статті «Про мишей і людей».