Потепління усього на два градуси знизило виживаність єдиної комахи-ендеміка Антарктиди

Потепління клімату загрожує єдиному виду комах, що постійно проживає в Антарктиді, повідомляється у журналі Functional Ecology. Комахи, личинки яких зимували за температурного режиму теплої зими, що лише на два градуси більше за нормальну зиму, рідше виживали та мали менший запас поживних речовин. Це може погіршити репродуктивний успіх тварин і порушити локальні харчові мережі, вважають вчені.

Чоловіча (зліва) та жіноча (справа) особини Belgica antarctica. Tasteofcrayons / Wikimedia Commons

Чоловіча (зліва) та жіноча (справа) особини Belgica antarctica. Tasteofcrayons / Wikimedia Commons

Belgica antarctica — це вид двокрилих із родини дзвінцевих. Він є єдиним видом комах, що постійно проживає в Антарктиді, і найбільшою її наземною твариною, хоч і сягає у довжину менш як сантиметр. Виживати у несприятливих умовах комасі допомагають кілька пристосувань. Приміром, вони закопуються у субстрат, де температура рідко опускається нижче -7 градусів Цельсія. Майже все своє дворічне життя вони проводять у личинковій стадії, причому половину року зимуючи у діапаузі, коли тварина не харчується й не рухається. Але зі зміною клімату сезони стають непередбачуванішими, особливо у таких чутливих до цього регіонах як Антарктида. Через це науковці Університету Кентукі з колегами взялися дослідити, як позначаться невеликі, але реалістичні зміни температури на житті єдиної комахи найпівденнішого континенту.

Вчені позбирали личинок B. antarctica з антарктичних островів поблизу науково-дослідної станції Палмер. У лабораторних інкубаторах комахам давали змогу перезимувати пів року за одного з трьох температурних режимів: теплої зими (-1 градуса Цельсія), нормальної зими (-3 градуси Цельсія) чи холодної зими (-5 градусів Цельсія). Лише близько третини комах пережили умови теплої зими, натомість у холодних та нормальних умовах — майже завжди більш як 60 відсотків, причому вищою була виживаність за нижчих температур. Можливо, те, що вчені вважають за норму, насправді вже є потеплінням для цих тварин. Також за «теплої зими» личинки після пробудження були помітно менш рухливими і мали менший запас поживних речовин.

Виживаність (а) та відновлення рухливості (b) личинок після зимівлі в холодних (синій), нормальних (сірих) та теплих (червоний) умовах. Jack J. Devlin et al. / Functional Ecology, 2022

Виживаність (а) та відновлення рухливості (b) личинок після зимівлі в холодних (синій), нормальних (сірих) та теплих (червоний) умовах. Jack J. Devlin et al. / Functional Ecology, 2022

Схоже, тепло збільшує рівень метаболізму, змушуючи посилено використовувати запасену енергію, що може пояснити і низьку рухливість після пробудження. Для B. antarctica, що перезимували на останній личинковій стадії і після цього перетворилися на дорослих особин, це може мати суттєві негативні наслідки. Оскільки дорослі комахи не харчуються, і навіть не мають функціонального ротового апарату для цього, у плані енергії для розмноження вони цілком покладаються на запаси, що їх накопичили бувши личинкою. Вчені побоюються, що стрімке скорочення або вимирання єдиної ендемічної комахи Антарктиди матиме руйнівний вплив на її екосистеми. Утім, комахи можуть пристосуватися, наприклад, якщо тепліші зими стануть коротшими і личинки зменшать тривалість зимівлі та раніше повертатимуться до активного життя, припускають автори.