Пластикові мікрокапсули запропонували замінити на шовкові

Американські науковці запропонували замінити частину мікропластику, який використовується для інкапсуляції речовин, шовком. Матеріал на основі природного шовку є безпечним і біорозкладним, а досліди показали, що він годиться для утворення мікрокапсул таким же чином, що й пластик. Дослідження опублікували в журналі Small.

Різні за формою та розмірами шовкові мікрокапсули. Muchun Liu / MIT News

Різні за формою та розмірами шовкові мікрокапсули. Muchun Liu / MIT News

Окрім того, що мікропластик утворюється при фрагментації більшого шматка пластику, його ще й навмисне використовують при виготовленні низки продуктів, як-от інкапсульованих косметичних засобів, пестицидів тощо. Але після використання цей мікропластик не розкладається протягом дуже довгого часу, забруднюючи довкілля, через що науковці Массачусетського технологічного інституту з колегами долучилися до розроблення безпечних для довкілля, біорозкладних альтернатив первинному мікропластику.

Увагу вчених привернув шовк. Це безпечний, біосумісний, біорозкладний і тому використовуваний у харчовій та медичній галузях матеріал. І зовсім не обов'язково використовувати дорогу й тендітну речовину шовкопрядів, яку використовують при виробленні цінної тканини, а згодиться й нетекстильної якості відбракований шовк. У дослідах науковці показали, що впливаючи на розташування волокон полімеру шовку та додаючи до нього поверхнево-активні речовини, можна створити покриття із бажаними властивостями. Для цього суміш разом із речовиною, яку потрібно інкапсулювати, висушують поширеною технологією розпиленням. Так науковці отримали мікрокапсули різної конфігурації: порожнисті, губчасті й зім'яті у різних поєднаннях. Вони підійшли для інкапсуляції аскорбінової кислоти (вітамін С) та гербіциду в попередніх випробуваннях. Зокрема, пестицид у шовкових капсулах завдав менше шкоди тканинам культурних рослин, ніж у пластикових.

Про те, звідки береться та як впливає на живу природу мікропластик, ми розбирали в окремому матеріалі «Що таке мікропластик».