Пісня Джанет Джексон виявилася здатною виводити комп'ютери з ладу

Програміст з Microsoft у блозі на сайті компанії поділився історією про вихід комп'ютерів часів Windows XP з ладу через пісню співачки Джанет Джексон «Rhythm Nation». Вона призводила до поламок не лише комп'ютерів, на яких пісню вмикали, а і пристроїв поруч. З'ясувалося, пісня змушувала вийти з ладу жорсткі диски конкретної моделі, маючи одну з частот, яка вступала у резонанс із частотою обертання диска.

Janet JacksonJanet Jackson / YouTube

Janet JacksonJanet Jackson / YouTube

Співробітник Microsoft Реймонд Чен (Raymond Chen) поділився історією ще з часів операційної системи Windows XP: деякі моделі комп'ютерів виходили з ладу, якщо на них вмикали відеокліп співачки Джанет Джексон «Rhythm Nation». Причому проблема виникала навіть тоді, коли пісня відтворювалася просто поруч з ноутбуком, що стало предметом розслідування.

Причина виявилася у жорсткому диску з частотою обертання на 5 400 обертів у хвилину — виявилося, у пісні містилася частота, яка була резонансною для нього. Проблему вдалося розв'язати, доповнивши звукову карту фільтром, який такі частоти глушив.

Janet JacksonJanet Jackson / YouTube

Також раніше ми розповідали про похибки внаслідок округлення, з якими стикаються цифрові секундоміри. З'ясувалося, алгоритми годинника допускають похибку навіть у 0,09 секунди.